Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сватбата между Eurobank и NBG може и да не се състои

31 Март 2013 / 13:03:07  GRReporter
1506 прочитания

Сценарий за разваляне на сделката между Националната банка на Гърция и  Eurobank се разпространява на пазара заради отказа на тройката да удължи срока за увеличаване на капитала на новата институция. Процесите на обединение на двете банки се ускориха, за да може юридическото сливане да приключи в началото на юни. Ръководството на Националната банка е поискало от гръцките власти да бъде удължен срокът за увеличаване на капитала, така че новата банка да може да се обърне към инвеститорите като единна организация. Обаче тройката не възнамерява да приеме този аргумент и настоява увеличаването на капитала на всички „добри” банки да приключи най-късно до края на май.

Национализацията

Този факт много затруднява опитите наНационалната банка да продаде поне 10% от новите акции на  частни инвеститори, за да могат сегашните й акционери да избегнат загубата на контрол над управлението. Този процент съответства на поне 1 милиард евро, при положение, че двете банки имат недостиг на капитал в размер на 15 милиарда евро, от който една част може да бъде покрита от облигациите CoCos и от отложения данък,част от който все още не е призната. Става въпрос за голям брой акции, които Националната банка трябва да  продаде за един период, който не е благоприятен за банковия сектор след събитията в Кипър, а операцията се затруднява още повече, защото през този период  ще поискат пари от пазара и другите две „добри” банки Alpha Bank и Банка Пиреос.

Загуба на управлението

От Националната банка, в отговор на онези, които алармират за вероятната й национализация категорично заявяват, че сливането на двете групировки е необратимо и няма значение дали ще бъдат покрити най-малко 10% от увеличението, след като и днес банката се контролира от държавата. „Независимо дали се касае за 90% или за 100% участие на Фонда за финансова стабилност, и в двата случая държавата контролира управлението” отбелязват от банката. Във връзка с вероятността на да не бъде дадено удължение на срока и опасността  да бъдат осъществени две отделни увеличения на капиталите на Националната банка  и Eurobank  се подчертава, че няма опасност от анулиране на сделката, при положение, че Eurobank  ще бъде дъщерна на Националната банка – факт, който им позволява да развиват два отделни процеса, без да се застрашава сливането.

Сценарият на катастрофата

Добре информирани източници от банковите среди отбелязват, че проблемът не е в процеса на увеличаване на капиталите, а във възможностите на групировката да събере минимум 10% от капиталите, които са й необходими. Както се подчертава, ако тази цел не бъде постигната, банката ще премине под контрола на Фонда за финансова стабилност, а това означава, че ще се контролира изцяло от тройката, която ще придобие свръх власт, имайки възможността да решава бъдещето на Националната банка на Гърция без да пита никого за това... Ако тройката сметне за неизгодно сливането на Националната банка и Eurobank няма да е трудно втората банка да се обяви за продажба, обясняват източниците. И по този начин ще се развали още една голяма банкова сделка.

От своя страна Alpha Bank  покани акционерите си на общо събрание за вземане на решение за издаването на нови акции на стойност 4,57 милиарда евро. Според изложението на ръководството на банката, първоначалната цел е да се съберат 550 милиона евро от частни инвеститори, като тази сума съответства на 12% от капиталовите й нужди. В този случай целта за най-малко 10%, които осигуряват частния характер на добрите банки ще бъде покрита и банката ще избегне издаването на конвертируеми облигации CoCos, цената на които ще е висока, започвайки от 7% през първата година.

План Б

В случай, че тази цел не бъде постигната, има алтернативен сценарий, който предвижда намаляване на издаването на акции и предоставяне на CoCos на Фонда за финансова стабилност. По този начин сумата, която ще съответства на 10% от увеличаването в брой ще бъде ограничена, осигурявайки на банката контрол върху акционерите, които ще внесат пари. Така банката ще осигури инвеститорите, които ще искат да участват в увеличаването на капитала ако няма кой да гарантира покриването на увеличаването. Например, ако се съберат от частни инвеститори 300 милиона евро, банката ще ограничи размера на увеличаването в брой от 4,57 милиарда евро на по-малко от 3 милиарда евро. Останалите около 1,5 милиарда ще се осигурят с предоставянето на CoCos на Фонда за финансова стабилност и процентът на покриване на увеличаването ще се формира върху  процент от минималната граница.

Според информациите, ръководството на Alpha Bank  смята, че ще се осигури една логична сума, която ще е вот на доверие за работата на банката. Не е случайно изявлението  на Димитрис Мандзунис, изпълнителен директор на банката, по повод на публикуването на резултатите за 2012, с което той изрази оптимизма си за покриването на увеличаването на капитала. „Alpha Bank ще може да запази частния си характер” заяви той.

               

Категории: банки сливане рекапитализация Национална банка на Гърция Eurobank Alpha Bank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus