Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стурнарас начело на Банката на Гърция

11 Юни 2014 / 12:06:16  GRReporter
686 прочитания

Бившият министър на финансите Янис Стурнарас е новият управител на Банката на Гърция. Решението за назначението му бе взето единодушно на днешното заседание на общия съвет на централната финансова институция.

То бе прието въз основа на член 29 от устава на банката и предвид края на мандата на сегашния управител Георгиос Провопулос на 20 юни.

Янис Стурнарас бе информиран за новия си пост в Берлин, където се намира заедно с финансовия съветник на гръцкия премиер Ставрос Папаставру. Двамата предстои да се срещнат с германския финансов министър Волфганг Шойбле. На срещата ще бъдат обсъдени както текущи въпроси около гръцката икономика, така и преразглеждането на огромния държавен дълг. 

В прощалната си реч досегашният управител Георгиос Провопулос определи избора на Янис Стурнарас  като „възможно най-добрия” и представи две изследвания за историята на Банката на Гърция и хрониката на финансовата криза в страната, които са били проведени наскоро.

Той посочи, че резултатите показват колко важна е била ролята на Банката на Гърция за запазването на финансовата стабилност и реформирането на  банковия сектор .

„Благодарение на действията на Банката и на подкрепата от Европейския съюз посредством критичните решения на неговите органи банките продължиха да функционират нормално, дори и в периоди на всеобща несигурност. По този начин избегнахме една открита банкова криза, която щеше да засегне пряко оставането на страната в еврозоната. В същото време, въпреки големите загуби, които претърпя банковата система се справи резултатно с проблемите си и се изправи на стабилни основи, водена от Банката на Гърция в качеството й на контролен орган”, заяви Провопулос.

По думите му, през последните бурни за страната години, Банката на Гърция е действала винаги в полза на обществените интереси. В заключение Георгиос Провопулос посочи за пореден път, че Гърция трябва:

-  да положи всички възможни усилия да остане в еврозоната и да избегне фалита, който би довел до непредвидими икономически и социални последици,

-  да изпълни стриктно програмата за бюджетна консолидация,

-  да подобри конкурентноспособността и да повиши екстравертността на икономиката, да осъвремени държавните институции, да направи конкурентни пазарите и да намали тежестта на държавния дълг.

Провопулос заяви още, че бюджетната консолидация трябва да бъде основана преди всичко на рационализирането на разходите, както и че проблемите на страната изискват възможно най-голямо единство и разбирателство между политическите и социалните сили в страната.

Категории: Политика Янис Стурнарас Банка на Гърция управител Георгиос Провопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus