Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стурнарас иска още пари от Европа

07 Март 2013 / 19:03:09  Виктория Миндова
988 прочитания

Искаме от Европа инвестиции и стимули за развитие на икономическия ръст, заяви гръцкият министър на финансите Янис Стурнарс пред заместник-председателя на Европейския парламент Отмар Карас след срещата им в Атина тази седмица. Стурнарас подчерта, че Гърция е направила много усилия, за да премине кризисната точка. “Намираме се в шестата година на рецесия. Страната плати много скъпо кризата, приложихме тежки мерки за възвръщането на фискална стабилност, намалихме заплатите, увеличихме данъците и сега е време да ни помогнат да излезем от ситуацията с помощта на инвестиции”. Стурнарас подчерта, че с Карас са обсъдили възможностите за по-тясно сътрудничество с Гърция, когато страната вземе председателството на Европейския съюз в началото на 2014.

От своя страна Карас заяви, че Европейският съюз не е бил готов за дълбочината на кризата и не всички проблеми породени от нея са решени. Той подчерта, че политиците трябва да се съобразят както с краткосрочните нужди, така и с дългосрочните цели поставени пред страните в европейското обединение. “Съгласен съм, че трябва да има баланс между намаляването на публичния дълг и стимулирането на икономическия ръст, заетостта и социалната сплотеност. Процесът е икономически, социален и политически”, заяви Карас, който е отговорен също така  за финансовата рамка на европейските средства за периода 2014-2020.

39 летища в Гърция ще бъдат отдадени на концесия за 30-35 години като част от приватизационната програма на гръцкото правителство. Новината обяви министърът на икономиката и развитието Костис Хадзидакис. Икономически съветници по процеса са Citygroup Global Market Limited и Eurobank EFG Equities Investment Firms. Юридически съветници в приватизационния процес за гръцките летища ще са Your Legal Partners и адвокатско бюро “Дракопулос  и Василякис”. Lufthansa Consulting с още две компании ще предоставят техническа помощ.

“Гръцката държава ще запази собствеността над летищата, надзора над тях и контролната си функция. Ще отдаде ползването им чрез провеждане на държавни търгове на частници за дългогодишен период според установените в Европа практики”, подчерта ресорният министър. Поканата за участие в търговете е първата фаза на приватизационния процес. Тя ще продължи от шест до осем седмици от обявяването на процеса.

Инвеститорите, които отговарят на критериите на правителството ще бъдат допуснати до втората фаза – събиране на данни и оценяване на предложенията. В третата фаза ще се избере надзорен съвет от специалисти от Гърция и от Европейската комисия, които ще изберат крайните инвеститори. Новите ползватели на гръцките летища ще могат да започнат дейност през пролетта на 2014. Според Агенцията за управление на държавната собственост инвеститорите ще платят определена сума в началото на концесията и годишен наем на държавата за ползването на публичната собственост.

Министърът подчертава, че приватизациите на летищата не се извършват само, за да съберат средства в държавната хазна, но и за да се активизира икономическия ръст. “Става въпрос за едно международно задължение на страната, но и за успешна практика приета в много европейски страни.” Хадзидакис посочи програмата на Португалия за отдаване на концесия на местните летища, като успешен пример за раздържавяване, от която се очакват сериозни приходи. Между положителните страни на приватизацията са създаването на нови работни места, изпращането на послание, че страната е приятелски настроена към инвестициите, както и създаването на условия за икономически ръст в по-отдалечените райони на страната.

Междувременно надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия продължават проверката на изпълнението на програмата за финансово оздравяване. Те не изглеждат удовлетворени от постигнатите резултати. Високопоставени представители на финансовото министерство заявяват, че надзорниците искат да се спазят задължения по договора за помощ. Те включват тежки реформи, които все още не са задвижени – съкращението на 25 хиляди държавни служители, ограничаване на укриването на данъците и прякото реализиране на конкретни приватизационни проекти. Гръцки наблюдатели коментират , че обявяването на търг за 39-те летища е стъпка в правилна посока, но все още не означава, че целите са достигнати.

Категории: ИкономикаПазари инвестиции Гърция криза летища пришатизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus