Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Структурни промени готви за кабинета си Георгиос Папандреу

23 Август 2010 / 12:08:39  GRReporter
968 прочитания

Хипер-министерство се очаква да състави министър-председателят Георгиос Папандреу преди да пристъпи към разместванията в правителството. Той ще създаде център за координация на правителството без това да намали значението на заместник-председателството на правителството или на държавния секретар.

Г-н Папандреу веднага ще пристъпи към промените следвайки препоръките на Комисията от чужди експерти за „осъвременяване на функциите на правителството”, която беше съставена през февруари под ръководството на Харис Памбукис, се казва в статия на вестник Та Неа. Според стари изказвания на премиера той е заварил Мегаро Максиму, където се помещава кабинета му, единствено с ...„един градинар, един готвач и един пазач”, искайки по този начин на да подчертае, че структурната система на правителството има нужда от промени.

Седем месеца след като бе съставена Комисията от чужди експерти, министър-председателят заяви, че е готов да пристъпи към необходимите промени. Той ще създаде център в Мегаро Максиму, който ще координира кадрите, службите, централната администрация и институциите, за да направи правитеството по-резултатно. Според най-пресни информации най-вероятно министър-председателят ще определи един главен координатор на правителството, за който пост се готвят настоящият министър на вътрешните работи Янис Рангусис и Харис Памбукис.

Тази структурна промяна ще доведе до размествания и в правителствените органи като не е изключено да се състави една правителствена комисия съставена от 5-6 ключови министерства, която ще е най-гъвкавият орган, който ще взима директни решения. Освен това може би ще се състави и комисия за управление на кризи, която ще се намесва, за да взима решения в трудни ситуации като например проблема, който се създаде по време на скорошната стачка на собствениците на частните цистерни и камиони.

От обкръжението на премиера считат, че преди да бъде пристъпено към съставянето на тези две комисии, ще бъде направена промяна в правителството в началото на месец септември. Според последни информации г-н Папандреу обмисля сериозно да прехвърли настоящия министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис на поста на министър на икономиката, което е поискал и самият той, без да съществуват никакви предположения до момента какъв пост се готви за г-жа Лука Кацели, която е настоящата министърка на икономиката. Но може да се отчете като предзнаменование, че Министерски съвет няма да направи заседание, както се очкаваше през следващата седмица, за да обсъди закона за развитието, който щеше да представи министър Кацели.

Говори се, че г-н Папандреу първоначално ще реши кои ще са кандидатите за кметове и общинари на предстоящите избори през месец ноември и след това ще създаде новата схема на правителството. В неговия избор определящи ще бъдат проучванията на общественото мнение, които ще пристигнат в централните офици на ПАСОК за популярността на различни членове на партията, но и на министрите.

* Комисията от чужди експерти за осъвременяване на правителството се състои от Кевин Федерстоун – преподавател в катедра по новогрецистика и директор на гръцката обсерватория към Лондонския Университет по икономика, Ричард Паркър – лектор по обществена администрация във Факулета по държавно управление в Харвард, Роджър Уилкинс – съветник на премиера на австралийското правителство, Лиф Пагротски – депутат и бивш министър на индустрията и на търговията на Швеция, и Джеф Малган – бивш лидер на стратегическото планиране към кабинета на британския премиер.

 

Предложенията, по които работи Комисията от чуждестранни експерти са следните:

1. Структурна промяна на службите към кабинета на премиера и на правителството

2. Промяна на законодателната рамка за функционирането на правителството

3. Промяна в процедурата за взимане на решения и паралелно с това консолидиране на процеса за обществено допитване

4. По-резултатно функциониране на правителствените органи

5. Въведение на един преходен модел при смяната на правителствата

6. Въвеждане на етичен кодекс на Министерски съвет

7. Промяна на правилника на Министерски съвет

8. Оценка и създаване на процедури за подбор на кадри на позиции от политическа отговорност

 

Категории: АктуалноПолитикаправителство структурни промени министри координационен център
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus