Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сътресения в кипърската икономика от евентуален GREXIT

29 Май 2012 / 14:05:14  GRReporter
1268 прочитания

Кипърската икономика се движи по ръба на пропастта и политици, финансисти и банкери в Никозия са в трескава подготовка как да се приготвят за евентуалното завръщане на драхмата. Министърът на финансите Василис Сарлис вече е информирал президента Димитрис Христофиас за пакета от мерки, който ведомството му предлага за оздравяването на публичните финанси на острова. Целта е да се избегне необходимостта от помощ от Европейския механизъм за финансова стабилизация, която би имала неблагоприятни последствия за доходите на гражданите.
    В кипърските медии вече изтече информация, че в Никозия, както и в останалите европейски столици вече е пристигнал документ с евентуалните размери на щетите за всяка страна в случай на евентуален GREXIT. Затова политици и технократи разработват план Б в случай, че Гърция се върне към драхмата. Последствията за Кипър ще са огромни, заради зависимостта на собствената му банкова система от гръцката и заради огромното отваряне към гръцки ценни книжа.
    Управителят на Централната банка на Кипър Паникос Димитриадис не отрече публично, че може да се наложи страната да се присъедини към механизма, но подчерта желанието си това да стане при “верните” условия. За да успее тя да задържи бюджетния си дефицит от порядъка на 2,5% от БВП е необходим втори пакет от мерки за спестяване на 200 милиона евро, но нито един политик или икономист не се наема да прогнозира дали това ще стане за сметка на намаляването на държавните служители, или както в Гърция  - за сметка на увеличаването на данъците.
    В същото време президентът на Marfin Investment Group Андреас Вгенопулос поиска публично консултантската компания BLACKROCK да направи одит на всички кипърски банки, така както стори и с гръцките. Счетоводният контрол трябва да обхване кредитните им досиета в Кипър, в Гърция и във всички страни, в които оперират. Андреас Вгенопулос предлага да се проучат при какви условия са дадени кредити на най-големите предприемачи в Кипър и Гърция и дали те ги изплащат. Президентът на MIG настоява да се проучат условията и причините за закупуването на държавни облигации, дали е била грешка покупката и дали е потърсена отговорност за това. Според Андреас Вгеноулос тези проблеми са сериозни и не могат да бъдат оставени на парламентарни комисии или “независими” агенции за кредитен рейтинг, а трябва да се покани най-известната консултантска компания в бранша BLACKROCK.

Категории: Кипър икономика криза GREXIT BLACKROCK драхма банки мерки за финансова стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus