Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Странният случай на гръцката левица

24 Април 2012 / 21:04:34  GRReporter
1181 прочитания

Крайните и радикалните леви партии в Гърция имат шанс да преживеят втора пролет, след провала и отвръщането на народа от двупартийния политически модел познат досега - “ПАСОК /Нова Демокрация”. По всичко личи обаче, че този Ренесанс ще закъснее, тъй като всичките партии от рода “сила на народа” имат различно мнение как трябва да изглежда “преродената” след изборите Гърция. Едни си я представят свободна от задълженията на Меморандума, но доволно къпеща се в евро. Други се стремят към пълна национализация и икономически модел със сталиниски краски, а трети се опитват да балансират между комунистическия идеал и социалистическия центризъм, за да откъснат колкото се може по-голямо парче от разпадащата се пита на ПАСОК.

“Долу Меморандума на робството – народът не дължи на никой нищо” не е поредният лозунг написан на плакат на вял протест в центъра на Атина, а предизборното мото на Гръцката комунистическа партия. В предизборната си платформа, ККЕ се обявява категорично “За” излизането на страната от еврозоната, Европейския съюз и НАТО. Тази категорична позиция учуди някои от симпатизантите на комунистическото движение, защото в началото на икономическата криза главната секретарка на червената левица Алека Папарига бе заявила, че излизането на Гърция от еврозоната може да се окаже катастрофално за народа. 

“Не си въобразяваме, че на тези избори ще може да се образува правителство, което да помогне на народа. Реалността е сурова. Само когато народът реши да се противопостави, тя коже да се промени, но се иска организация, решителност и колективни действия”, казва кандидат-депутатът на Гръцката комунистическа партия ККЕ Андреас Вогиаджулу. ККЕ

Лидерът на СИРИЗА Алекси Ципрас залага на политиката срещу Меморандума за финансова помощ, като се прицелва в страховете на най-слабите. На среща с пенсионери от избирателния район Петруполис, Ципрас заяви: “Ако искате да видите как орязват още пенсиите, глсувайте ПАСОК или Нова Демокрация. Но ако искате да сложите край на този постоянен срив, трябва да ги спрете с гласа си”. Ципрас залага на агитацията при хората от третата възраст, които дълги години са били поддържници на двете големи партии. В речите си пред хората в пенсионна възраст той не пропуска да отбележи, че както ПАСОК, така и Нова Демокрация  са съкратили гръцките пенсии три пъти за две години.

Алексис Ципрас казва, че неговата партия може да гарантира политическа стабилност – задача, в която двете големи гръцки партии са се провалили. Той подчертава, че СИРИЗА поддържа европейската политика на Гърция, но се обявява против условията в Меморандума за финансова помощ. Мотото на предизборната кампания на СИРИЗА е “Решиха вместо нас, продължаваме без тях”. С него партията дава послание, че е готова да поведе Гърция като лидер и да остави зад себе си ПАСОК и Нова Демокрация.

Фотис Кувелис, който се отлюспи от СИРИЗА преди малко повече от година и създаде партията Демократична левица обяви лидерите на ПАСОК и Нова Демокрация за архитекти на хаоса. Партията се самоопределя като поддръжник принципите на демократичния социализъм и следва ляв европеизм. Демократичната левица твърди, че има стратегията за реформи, но не тези записани в Меморандума за финансова помощ. Кувелис настоява, че в страната не трябва да се режат нито пенсии, нито заплати, а да се пребори данъчната некоректност и сивата иконимика. Идея, която размахва всяка партия в Гърция от радикално десните до крайно левите. Той не дава обяснение как може за една нощ да се премахнат корупционни практики развивани с години, но както изглежда ще заеме сериозна част от разочарованите социалисти в Гърция.

Общото и между трите леви партии е, че се обявяват срещу Меморандума за финансова помощ и мерките, който той носи със себе си. Не са съгласни с водената политика в страната, не искат либерален модел на управление и желаят да увеличат влиянието на държавния сектор. Въпреки това не могат да намерят общ език и да се обединят в предизборния период. Кой ще влезе в парламента и колко тежка ще е неговата дума ще си проличи след две седмици. 

Категории: Политика ККЕ СИРИЗА Демократична левица избори 2012 Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus