Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Страх за пушачите от началото на септември

02 Юли 2010 / 22:07:28  Емануела Карастоянова
1087 прочитания

 

 

 Въпреки, че в летните месеци мнозина летуващи  си позволиха за седмица, две да позабравят за някои проблеми, та дори и за кризата  един от трудните „есенни”  въпроси вече се задава на хоризонта. Ще може ли да се пуши в Гърция от месец септември? Отговор на този въпрос  още от сега търсят  безброй много пушачи и заведения. Истината е, че решението на Министерството на здравеопазването да наложи цялостна забрана за пушене на публични места и на места за забавления и почивка от 1-ви септември наруши спокойствието на не един заинтересован от „легализирането” на вредния навик в страната.

 Да пушим ли или не? До този въпрос се свеждат нещата според обидените пушачи, които твърдят, че въведеният закон  на практика забранява пушенето навсякъде. В миньорно настроение са и собствениците на кафенета, барове и заведения, които твърдят, че с въведената забрана министерството осъжда бизнеса им на смърт.

„Смятаме приемането на закона за фатална грешка”- твърди персоналът на  кафе- бар Sui generis в центъра на Атина.  „Човек винаги трябва да има право на избор. Има място и за пушачи и за непушачи в заведенията. Забраната със сигурност ще има пагубни последствия за бизнеса като цяло.” На подобно мнение е и персоналът на кафе-бар Pulitzer: „Забраната е крайна и е грешка. От такива мерки няма нужда. Какво пречи един пушач на един непушач ако и двамата са на достатъчно голямо разстояние?” От близкия ресторант Агора твърдят, че цигареният дим може да пречи на хората докато се хранят в ресторанта, но със сигурност могат да се намерят по-добри решения от това да се въвежда цялостна забрана за пушене.

Забрана за пушене на работните места беше въведена още  миналата година. Истината е обаче, че тя не отбеляза особено голям успех. Какво ще стане ако нещата наистина се променят от септември? Пушачите не искат и да мислят. На страницата www.scafebar.gr координационният център на собствениците на ресторанти и заведения в страната изразява  пълния си протест срещу закона и се заканва да не остави нещата просто така. Центърът настоява да бъдат въведени специални маркировки за заведения за пушачи и за непушачи. В противен случай заведенията ще трябва да затворят, така както се е случило и в други европейски държави. „ Във Франция бяха затворени десетки хиляди заведения, а оборотът на други спадна с 40%. В Хърватска оборотът спадна с 80%... В държави като Германия, Австрия, Испания и Белгия (където е и централата на Европейския съюз) просто пушат... Нашата позиция е изборът: Където достъпът на хора е задължителен да има забрана за пушене. В случаи, че достъпът е въпрос на избор трябва да има право на избор. Това прави и човек в ежедневието си. Избира какво ще яде, какво ще пие, какъв театър или филм ще види, в кое заведение ще седне и т.н.”настояват от центъра.   На страницата си те настояват още: „Изискваме това, което само по себе си се разбира: правото на избор. Нашия и този на клиента. Отнемането на право на избор на човека е опит за манипулиране и фашизъм... Днес цигарата, утре килограмите, после по-ниските или по-високите...”  В знак на протест центърът дори е пристъпил към събиране на подписи за оборване на закона за цялостна забрана на пушенето. Другата  мерка, която координаторите предвиждат е доста радикална. Те заплашват, че ще спрат да плащат  ДДС...  

 

 

Категории: закон за забрана на пушенето Министерство на здравеопазването
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus