Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стоп!... на подкупите за шофьорски книжки

21 Август 2010 / 10:08:52  GRReporter
1983 прочитания

Тарифата за получаване на шофьорска книжка е 300 евро се казва в проучване на Асоциацията Трансперънси интернешънъл, като в същото време процентът на успех на компютъризираните теоретични изпити е около 50%, докато на изпитите по шофиране се качва на 75% в областта на Атина, а в някои градове в провинцията достига до 95%.

Най-новият проект на Министерство на инфраструктурата е да приложи нови мерки за по-голяма прозрачност при провеждането на изпитите за шофьорска книжка с цел да бъде сложен край на подкупите. Предложения за мерките могат да бъдат разгледани в научен доклад, който вече е в ръцете на служителите на министерството, съобщи вестник Етнос.

„Ключът, за да бъде преборена корупцията, чийто годишен оборот достига до 50 млн. евро, ще бъде новият електронен код, който ще е е единствен за всеки един кандидат явяващ се на изпит, за да намалим до минимум намесата на човешкия фактор в цялата процедура и по този начин възможността за даване на „бакшиш” за получаване на шофьорската книжка.”

Предложенията, които са направени са свързани както с теоретичната част на изпитите, така и с практичната, но на масата на реговорите е и идеята за изпит най-вероятно на полигон със специални маршрути, завои и писти. Освен това се очаква занапред компютър да изибира членовете на изпитните комисии по съвсем случаен принцип за двата изпита – теоретичен и практически. Съществува идеята провеждането на теоретичния изпит да бъде записвано на видео касета, а кандидатите да бъдат задължавани да изключват телефоните си.

Що се отнася до практическите изпити по шофиране няма предложения за промяна в процедурата, като резултатите от изпитите ще бъдат проследявани по електронен път, така че ако в дадена област има твърде много успели кандидати или твърде много скъсани (дотолкова че техния брой да е с големи отклонения от средностатистическия за страната), членовете на изпитната комисия ще бъдат поставени под наблюдението на новосъздаден екип от ревизори. В доклада има и предложение до края на годината да бъде приет закон, чрез който ще могат да бъдат проследявани данъчните декларации на членовете на изпит ите комисии

Промени са предложени и за инструкторите по шофиране като основното е да се увеличи преиода на тяхното обучение от година и половина на две и да бъдат включени нови предмети в програмата.

Министерството вече работи по задачата да построи полигони като до сега са готови шест полигона, тъй като според новите правила за получаване на шофьорска книжка, ще бъде включен и изпит за завои и елипсовидни движения с автомобила. Предложението е в построяването на нови полигони да се да се създадат подходящи писти от общините, които да отговарят на конкретни изисквания, но в проектите да има възможност да се включат и частници.

По време на изпитите на полигон кандидатите ще могат да шофират автомобил по тяхно желание стига да е в категорията, за която са зипитвани и неговият собственик да е дал писменото си съгласие за това. По време на изпитите на полигон също е препоръчно да се прави видео-запис.

 

Категории: Актуално подкуп шофьорска книжка изпити полигон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus