Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стартират десет дни на горещи стачки

21 Юни 2010 / 11:06:29  GRReporter
2564 прочитания

Корабите на пристанище Пиреа ще останат завързани на кея от полунощ във вторник в продължение на 24-часа, след решение на синдикалните организации на механиците и на служителите в екипажите на търговските кораби да стачкуват. Както отбелязват „стачката е срещу корабните магнати, които се опитват за пореден път да премахнат от работа на корабите гръцките служители.” В същото време на пристанище Коринт от Федерацията на морските служители държат в плен товарните кораби ROPAX 1 и ROPAX 2 с искането да бъдат наети 45 души гърци на работа на ROPAX 1. Вчера италианските собственици са предложили да наемат 2-3 гръцки моряци, което е било категорично отхвърлено.

Метрото в Атина ще се движи днес, въпреки че миналата седмица служителите обявиха, че ще стачкуват 24-часа.

Утре заседават от федерацията на учителите за да решат дали ще продължат да стачкуват участващите в изпитните комисии, които са отговорни за оценяването на кандидатстудентските изпити. В момента процедурата по оценяването е замразена, а хиляди ученици се стресирани и в неведение заради създалата се ситуация.

От вторник до четвъртък обявиха стачка служителите от Железоопътната компания. В продължение на три дни служителите ще стачкуват по два часа дневно, през които влаковете няма да се движат. Служителите на железниците се съпротивляват срещу приватизирането на компанията.

Също така от сряда до 7 юли ще стачкуват всички адвокати в страната като по този начин оставиха във въздуха хиляди съдебни случаи.

На 23 юни от синдикалната организация на комунистическата партия обявиха всички да участват в 24-часова стачка. В сряда в 10 ч. сутринта червените синдикалисти призоваха всички на митинг на площад Омония.

Още една 24-часова стачка обявиха двата големи синдиката на служителите в държавната и в частната сфера, която ще се проведе на 29 юни в протест на рефромите в здравно-осигурителната система и трудовите отношения.

От днес е новото начало на десетдневни стачки на служители от различни браншове, което ще приключи с един голям протестен митинг срещу реформите на 29 юни.

Журналситите в държавната телевизия също решиха да започнат почасови стачки заради уволненията на техни колеги, които работят на времнни договори. Предложението е да започнат с 24-часови стачки от сряда, а на 28 и 29 юни да обявят 48 часова стачка. Неспокойство обзе шефовете на националанта телевизия, защото стачките може да провалят преките предавания на мачовете от Мундиал.

 

Категории: АктуалноОбществостачки механици учители адвокати журналисти синдикати протест митинг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus