Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стартира третият кръг от преговорите по Кипърския въпрос

24 Февруари 2010 / 12:02:28  GRReporter
1070 прочитания

Днес ще се осъществи среща между президента на Кипър Димитрис Христофяс и лидера на кипърските турци Мехмед Али Талат в рамките на преките преговори за решението на Кипърския въпрос. Срещата ще се осъществи в дома на специалния представител на главния секретар на ООН за Кипър Тайе Брук Зерихун в близост до летището.

Датата на тази среща, както и следващите три – на 4, 16 и 30 март, са определени на 12 февруари след споразумение между президента на Република Кипър с ООН и със съгласието на турско-кипърската страна. Според заявление на специалния съветник на Генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос Александър Даунер, на срещата президентът Христофяс ще се спре на главата за икономиката. Днешната среща ще продължи цял ден и въпреки че турско-кипърската страна е пожелала да има две допълнителни срещи, в крайна сметка ще се осъществят единствено четирите вече програмирани.

Третият кръг от преговорите ще продължи с главите за държавното управление и за икономиката и европейските въпроси, но ще се проведе под сянката на въпроса за гаранциите, казва кипърската агенция Сигма лайв.

Утре специалният съветник на Главния секретар на ООН пристига на посещение в Гърция, по време на което ще се срещне със заместник министъра на външните работи Димитрис Друцас.

Днешните вестници в Кипър отбелязват на първите си страници решението на Централната комисия на Демократическата партия да остане в правителството. Мариос Кароян в убедителната си реч пред Комисията даде аргументи защо партията трябва да остане в парвителството, но също така остави вратичка за оттеглянето й в случай, че съществува несъгласие с президента за разрешаването на кипърския въпрос.

Англоезичният вестник Cyprus Mail набляга на новината за стачката на бензиностанциите в Кипър, която започна след като правителството реши да издаде наредба за плафон на цените. В следствие на решението, 4/5 от бензиностанциите в страната са затворени, а шофьорите се скупчват, за да заредят резервоарите си, тъй като стачката ще продължи осем дни.

Категории: Актуално Политика Кипърски въпрос преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus