Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачкуват надзирателите в затворите

27 Юни 2014 / 09:06:14  GRReporter
861 прочитания

От днес надзирателите в гръцките затвори започват нова стачка от 8:00–11:00 ч. и 16:00-19:00 ч., протестирайки срещу взривоопасната ситуация в затворите както за самите тях, така и за излежаващите присъдите си затворници. Стачните действия на надзирателите са повтарящи се и ще продължат и следващия понеделник и вторник.

По време на спирането на работа няма да се извършват посещения от страна на адвокати и роднини на затворници, както и приемане и прехвърляне на затворници.

Пред телевизия ΑΝΤ1 председателят на Федерацията на надзирателите в Гърция Спирос Каракицос определи като пълно фиаско пренасочването към затворите на общинска полиция „заради съществуващата бюрокрация и импровизация“.

Той добави, че недостигът на служители в затворите е „взривоопасен“, и посочи като най-фрапиращ пример затвора в Коридалос, където при всяка смяна един или двама надзиратели отговарят за 500 затворници.

Спирос Каракицос заяви също така, че в затвори, чийто капацитет е 900 места, са наблъскани над 2 000 затворници, и поиска мерки за облекчаване на положението.

Председателят на Федерацията на надзирателите в Гърция спомена също така и гладната стачка, която са започнали от пет дни насам „десетки затворници“.

От правозащитната организация «Инициатива за правата на затворниците» посочват в съобщение до медиите, че над 4 500 затворници от 15 затвора в Гърция са отказали да се хранят в знак на протест срещу условията в затворите и срещу създаването на затвори с най-висока степен на сигурност.

 

 

 

Категории: надзиратели стачка Федерация на надзирателите в Гърция протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus