Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачката приключи, а гражданската мобилизация се отменя

01 Август 2010 / 17:08:46  GRReporter
1974 прочитания

Поредното извънредно общо събрание на собствениците на камиони и цистерни за обществено ползване решиха да прекратят едноседмичната стачка. Срещата бе свикана след като министъра на транспорта и инфраструктурата Димитрис Репас заяви, че правителството все още е готово да преговаря. От вечерния новинарски блок на телевизия МЕГА той заявим че държавното управление е готово дори да отмени гражданската мобилизация, както и мерките за неподчинение (като задържане под стража и отнемане на лиценза), ако шофьорите решат да прекратят стачката и се върнат на работните си места.

В същото време продължават доставките на гориво и продукти от първа необходимост от частни транспортни фирми и военни камиони и цистерни. Според последна информация поне 25% от бензиностанциите в атинска област имат бензин, а частни камиони са се заели със зареждането на супермаркети, така че в понеделник нищо да не липсва от рафтовете в големите магазини. Между 40%-50% от бензиностанциите в солунска област са заредени с гориво, а фабриките за компот в района вече са възстановили нормалната си дейност и приемат отново поръчки.  

Вчера вечерта министър председателят Георгиос Папандреу обяви, че страната трябва да изживее своята естествена революция в тези трудни времена, но това не означава, че ще отстъпи от плановете си за либерализация на пазара. Правителството е готово да оттегли заплахата надвиснала над шофьорите, които не искат да се отзоват на гражданската мобилизация, но те трябва да моментално да се върнат на работа, за да може в следващите три дни пазара да възстанови нормалния си ритъм. Тяхното предложение за данъчни компенсации и издаване на допълнителен лиценз остава, като закона за освобождаване на затворените професии остава да бъде гласуван в средата на септември.

В същото време стачката не среща очакваното по принцип обществено разбиране и затруднява и без това намалелия туристическия поток в страната, а по данни представени от гръцката телевизия Антена Гърция губи около 100 хиляди резервации на ден след третия ден от обявяването на стачката на товарните превозвачи. Представители на местната власт от отдалечени краища на страната и островите призовават шофьорите да прекратят стачката преди лекарствата и продуктите от първа необходимост свършат в техните райони.

Категории: стачкаИкономикаПазари превозвачи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus