Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачката на шофьорите продължава, напрежението нараства

29 Септември 2010 / 12:09:38  GRReporter
1176 прочитания

Шофьорите на камиони и цистерни за обществено ползване продължават стачните си действия за 16-ти ден. Това стана ясно след последното гласуване за бъдещето на стачните действия, където 74 вота са били дадени „ЗА” продължаване на протеста, само шест „ПРОТИВ” и един неутрален вот. В същото време напрежението по пътищата на Гърция започна да ескалира опасно. Във вторник следобед неизвестни стреляха срещу конвой от камиони, превозващи стоки по магистралата Ламия – Атина на нивото на местността Малакаса. Случаят е даден на прокуратурата, която започна разследване, но по първоначална непотвърдена информация стрелбата най-вероятно е извършена от шофьор, участващ в протеста. Ранени няма, но са нанесени материални щети на три товарни коли от конвоя от 25-те тежкотоварни камиона, които са били придружавани и от две полицейски коли.

В същото време зачестиха и инцидентите срещу български шофьори, извършващи курсове на територията на Гърция. България изпрати втора протестна нота до гръцкото посолство в София, с която се настоява за незабавната намеса на местните власти в предотвратяването на актове на посегателство срещу личността и имуществото на българските превозвачи на гръцка територия. В нотата се отбелязва, че формите на протест в страната нарушават фундаментални права и свободи на други граждани на ЕС и засягат основополагащите принципи на свободния пазар в съюза.

Освен нарастващото напрежение около нестихващата стачка на шофьорите, липсата на стоки от първа необходимост в периферията на страната и по островите, също тревожи гръцката общественост и местното управление. До момента над 4000 контейнери със стоки залежават в складовете на пристанище Пирея, а още 3000 контейнери чакат да бъдат разтоварени на него. Други пък 3000 контейнери са блокирани на солунския порт.

„Унищожават ни, а никой не прави нищо. Вече нямаме възможност да чакаме,” коментира председателят на Съюза на гръцките търговци Василис Коркидис оповестяването на поредното удължение на стачката на шофьорите. Търговците в Гърция излязоха с предложение в началото на седмицата, протестиращите превозвачи да отложат стачните си действия с една седмица, за да могат да се заредят с продукти магазините, супермаркетите и търговските представителства в страната. Предложението бе отхвърлено и стачниците отказаха да дадат краен срок за прекратяване на протестните действия. Конфедерацията на превозвачите е позволила само движението на товарни коли, които превозват лекарства.

По информация на GRReporter много малки магазини и по-големи търговски вериги все още не са получили есенно-зимните си поръчки, които по план е трябвало да пристигнат в началото на септември. „Нямаме нова стока, която да предложим на клиентите си,” казва собственик на магазин за дрехи в центъра на Атина. Той обяснява, че от началото новия сезон постоянните стачки и протести са накарали гражданите все по-рядко да излизат на разходка или на пазар в центъра на града. Икономическата криза и постоянните размирици в сърцето на Атина са засегнали дълбоко търговията в столицата, а продължителните протести на превозвачите забиват поредния пирон в ковчега на гръцката търговия.

За да освободи страната от окупацията на шофьорите на камиони и цистерни за обществено ползване правителството предложи наказание лишаване от свобода за над пет години за мобилизираните водачи, които отказват да изпълняват задълженията си. Утре парламентът ще гласува предложението. В края на миналата седмица бе приет законът за либерализация на транспортния пазар, според който над 1,2 милиона товарни автомобили могат да кандидатстват за извършване на транспортни услуги за обществено ползване.

Преди промяната на закона в Гърция важеше ограничение за броя на превозвачите, като техният брой бе приблизително 30 хиляди, а последният официално издаден лиценз за превоз от държавата датираше от началото на седемдесетте години на миналия век. За последните 30 години бе приета практиката лицензите (които не са поименни) да се продават, но поради ограниченият им брой цената е достигала от 30 хиляди евро до дори и 300 хиляди евро (по неофициална информация). Според транспортните синдикати най-засегнати са превозвачите, които са влезли на пазара в последните пет години. Синдикалистите твърдят, че след разкрепостяването на професията те няма да могат да си върнат инвестицията. Икономическите анализи обаче показват, че либерализацията на транспорта е решаваща за повишаването на конкурентостта на гръцкия пазар и може да носи 1% ръст на БВП всяка година.

Категории: ИкономикаПазари превозвачи стачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus