Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачка на собствениците на будки ще остави Гърция без вестници и цигари във вторник

28 Февруари 2010 / 19:02:13  Виктория Миндова
2837 прочитания

Двайсет и четири часова стачка ще проведат  собствениците на малки будки и павилиони за вестници във вторник втори март. Малките търговци, които продават вестници, цигари и други дреболии ще протестират срещу данъчната реформа на социалистическото правителство.

Федерацията на собствениците на павилиони пуснаха официално съобщение в края на миналата седмица, с което приканват всички търговци от сектора да се обединят в общ протест срещу новите промени в данъчното облагане. Малките търговци са особено недоволни от предложението на Министерството на финансите да се повиши допълнително акциза върху цигарите. Това ще намали тяхната печалба и ще ги притисне в ъгъла. Въвеждането на касови апарати във всички търговски обекти, включително малките будки и дюкянчета също не се приема радушно от собствениците на павилиони. „Основно продаваме цигари и наливен тютюн. Има лек спад в продажбата от лятото на миналата година, след като въведоха забраната за пушене на обществени места, но нали сме си гърци и никой не я спазва,” казва собственик на малка будка за вестници. Той обяснява, че големият проблем идва от повишаването на производствената цена и косвеният данък. С действащото законодателство до момента, търговецът печели средно около 0,23 евро от продажбата на пакет цигари, а с въвеждането на новите промени тази печалба ще спадне до 0,15 евро. Спадът на печалбата прави неговото оцеляване в период на криза много по-трудно.

След проучване на GRreporter стана ясно, че призивът за стачка явно не е достигнал до всички собственици на павилиони. Много от запитаните не знаеха за 24-вата стачка и чуваха за пръв път. „Не знаех, че са обявили стачка,” казва собственик на павилион в центъра на Атина. Малкият търговец обясни, че ако отвори дюкянчето си в деня на протестите, има реална опасност да го обявят за предател и дори да го нападнат. „Щом всички ще стачкуват и аз ще стачкувам,” заяви той с примирение. После обясни: „Не изкарваме толкова много пари, че да си позволим да загубим цял ден работа. Каквито промени  искат – ще ги въведат (има предвид правителството), а ние само ще си изгубим времето и надницата за деня.”

 От Федерацията на собствениците на павилиони съобщиха, че искат министерството да им осигури „легална дефиниция” на стойността на тяхната  печалба от продажбата на тютюневи изделия. Предложението е не по-малко от 8,2% от стойността на всеки продаден пакет цигари да влиза в джоба на малкия търговец.

Категории: ИкономикаПазариКризаСтачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus