Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Стачка: Гърция блокира в четвъртък, а дотогава планини от боклуци ще залеят страната

09 Март 2010 / 11:03:29  GRReporter
1008 прочитания

24-часова стачка срещу мерките на правителството обявиха служителите от държавния и частния сектор в Гърция, които ще се съберат на протестен митинг-шествие, което ще тръгне в 11 ч. сутринта от Педио Арис към парламента.

Десетки федерации на работещите потвърдиха участието си в стачката, сред които са служителите в държавните учреждения, диспечерите по летищата, учителите, докторите в държавните болници, митничарите, данъчните инспектори, банковите служители, работещите в частни фирми и т.н. В стачката ще участват и работещите във фабрики, строителите, екипажите на корабите, пристанищните работници, журналистите. Те се противопоставят срещу мерките на правителството и заявяват, че са готови „да защитят своите завоевания, които са застрашени да бъдат потъпкани по нареждане на Брюксел.”

Бе персонал ще останат болниците, поликлиниките и бърза помощ, като в деня на стачката докторите ще обслужват единствено спешните случаи. Учители и преподаватели също няма да бъдат на работните си места в петък, а утре техния съюз заседава, защото на предишната си среща не одобри предложеието да се стчакува постоянно по пет дни, докато не им се излпълнят исканията. На утрешното си аседание Учителската конфедерация ще реши какви действия ще предприеме за в бъдеще.

Цялата страна до четвъртък ще живее в кошмарното състояние, в което е започнала да потъва сред тонове боклуци заради решението на служителите към общините да сложат катинар на сметищата. В същото време Обединението на общините в област Атика бие аларма за общественото здраве заради забраната да не премине нито една боклучийска кола в сметищата дори и тези, които носят отпадъци от болниците.

Затворени ще бъдат и бензиностанциите на 18 март след като бе взето решение от конфедерацията.

Утре става една седмица откакто уволнените служители на бившия въздушен превозвач Олимпик завзеха Държавната служба по счетоводство на бул. Панепистимиу с искане да им бъдат изплатени обезщетения. От време на време те блокират движението на автомобилите по булеварда и се налага колите да се движат по преките Сина и Солонос на път към Омония.

От понеделник на обед е окупирано и Министерство на заетостта от около стотина служителите, които работят по програми „Стаж” или ниско платена практика, чиито договори не са били подновени. Тази сутрин те ще се опитат да се срещнат с политическото ръководство на министерството. От вчера продължава и 48-часовата стачка на данъчните инспектори, които са против плановете на правителството да ореже заплатите.

По материали на вестник Имерисия, То Вима и Катимерини

 

Категории: Актуално стачка боклуци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus