Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Срив на атинската борса с главен потърпевш - банките

29 Октомври 2012 / 17:10:49  Виктория Миндова
1292 прочитания

Финансовото министерство отказа искането на Съюза на гръцките банки да се обменят гръцките държавни облигации с нови облигации гарантирани от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), за да покрие загубите между номиналната и пазарната стойност на книжата. Това стана ясно след като банкерите се срещнаха с финансовия министър Янис Стурнарас, за да обсъдят оздравяването на банковия сектор в страната.

Днес останалите в балансите им държавни облигации се търгуват на вторичния пазар на около 15% от първоначалната номинална стойност, коментира пред GRReporter гръцки финансов анализатор. Закъснението на рекапитализацията постави гръцките банки в ъгъла. Банкерите настояват държавата да им съдейства, за да покрият загубата от спада в пазарната стойност на облигациите и да не се наложи акционерите да поемат по-голямата тежест от покриване на капиталовите нужди на финансовите институции.

Планът за допълнителна помощ към банките след окастрянето на гръцкия външен дълг бе създаден през пролетта по времето на премиера Лукас Пападимос. Тогава предложението беше Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) да даде гаранции на гръцката държава да издаде нови облигации, с които да замени “окастрените” бонове, които банките държат, за да не се наруши значително капиталовата им адекватност. В последствие надзорната тройка и най-вече Европейската централна банка (ЕЦБ) се противопоставили на този план, защото подобно действие би дало преференциално отношение на гръцките банки пред останалите инвеститори, които понесоха загуби поради преструктурирането на гръцкия външен дълг.

В момента Гърция очаква транша от 31,5 милиарда евро, от който значителни средства за насочени за рекапитализиране банките. В помощта към тях не се  смятат загубите свързани със спада на пазарната стойност на държавните облигации издадени след окастрянето на дълга. Около 24 милиарда евро от помощта ще бъдат предоставени на Гръцкия фонд за финансова стабилност, от който банките ще получат средства за закрепване на балансите си. Поради тази причина Съюза на гръцките банки обяви, че тази година ще закъснеят отчетите им за финансовото състояние с около месец.

Междувременно председателят на централната Банка на Гъция Георгиос Провопулос заяви, че промените, които идват с Меморандума за финансова помощ са минималните реформи, от които страната има нужда да приложи, за да промени икономическия си модел. На форум свързан с по-ефективното усвояване на европейските средства той каза, че субсидиите от Европа трябва да бъдат приложени в новата рамка за икономически растеж, успоредно със структурните промени. Европейската програма за субсидии предвижда за следващите пет години да отпусне на Гърция по-малко средства в сравнение с финансирането осигурено през периода 2007-2013.

Понеделник приключи с голям спад за гръцките банки на Атинската фондова борса. Главният показател спадна с 6,3% и завърши на 819,6 базови пункта. Оборотът на борсата достигна 115,3 милиона евро, а банките загубиха над 15,8% от капитализацията си в сравнение с петък миналата седмица. Пиреос понесе загуби от -18,6%, Cyprus Popular Bank (-17,2%), Националната банка на Гърция (-16.7%), Eurobank (-14,5%), Alpha bank (-13,2%) и MIG (-12,1%).

Категории: ИкономикаПазари дългова криза банки рекапитализация EFSF
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus