Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Срина се гръцкият износ към България

28 Октомври 2009 / 18:10:23  GRReporter
2418 прочитания

През първото шестмесечие на 2009 година се отбеляза драстичен спад както в износа на гръцки стоки към България, така и намаляване на преките инвестиции, отбеляза в публикувано проучване Гръцкият национален статистически институт. Данните са взети от Отдела за икономически и търговски отнoшения в посолството на Гърция в София. Според доклада на института за първото шестмесечие на тази година обемът на двустранната търговия е бил в размер на 955,3 млн. евро. Това е с 23,6% по-малко в сравнение със същия период на 2008 година, когато статистиката е отразила покачване на вноса/износа и чистите инвестиции с 37,6% спрямо съответния пероид на предишната година.

Гръцкият износ към България е спаднал с 30,5% (или с 453 млн. евро) за същия период при положение, че за първото шестмесечие на 2008 година се е наблюдавало увеличение с 25,8%. От друга страна българският износ към южната съседка е спаднал тази година с 34%, след голямото нарастване, отбелязано през първото полугодие на 2008година, в размер на 52,6%. В резултат на големия спад на българския износ Гърция отбелязва повишаване на търговския стокооборот в своя полза, който е в размер на 50,7 млн. евро, в съпоставка с 33,1% за миналата година или 17,6 млн. евро разлика от съответните два периода.

За първото шестмесечие на тази година България заема четвърто място в списъка на страните, вносителки на гръцки стоки  - 6,4% от обема на целия износ, който страната извършва. Това е с едно стапало на долу, след като е заемала трето място за същия период през изминалата година с 7,4%. Преките гръцки инвестиции в България за периода януари – юни 2009 година са на стойност 69,6 млн. евро, което отразява драстичното намаление на инвестициите в сравнение със същия период на 2008 година. Тогава тяхната стойност е достигала 296,7 млн. евро или с четири пъти по – висока от настоящия показател, според данни предоставени от Националния Статистически институт в София.

Гърция заема трето място в българския списък на страните – инвеститори, след Австрия и Холандия, сборната сума на инвестициите на които достига 2 милиарда евро годишно.

Категории: Гърция БългарияизноссривИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus