Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Срещата при Папуляс приключи без изявления, СИРИЗА поиска да се публикува протоколът от разговорите

13 Май 2012 / 12:05:50  GRReporter
1537 прочитания

Андонис Самарас, Алексис Ципрас и Евангелос Венизелос напуснаха президентския дворец без да дадат изявления. Лидетите на трите най-големи парламентарно представени партии Нова демокрация, СИРИЗА и ПАСОК се срещнаха с президента Каролос Папуляс в опит да намерят взаимноприемлив компромис и да съставят правителство, което да управлява Гърция след изборите миналата неделя. Разговорите продължиха час и 40 минути.

По-късно пред ръководни кадри на ПАСОК Евангелос Венизелос обвинил Алексис Ципрас в "цинична арогантност, която няма нищо общо нито с морала на гръцкия народ, нито с критичността на историческия момент". Венизелос казал, че надеждата за намиране на компромис е малка, но съществува. В същия дух е бил и коментарът на Андонис Самарас пред колегите му от Нова демокрация, на които казал: "Ципрас не чува посланието на гръцкия народ и честно казано не разбирам накъде иска да го поведе". Според последните проучвания на общественото мение 72 на сто от гърците одобряват съставянето на коалиционно правителство, а 67 на сто не искат нови избори през юни. 

Да се публикува протоколът от днешната среща при президента поиска радикалната левица СИРИЗА в отговор на коментарите на Андонис Самарас и Евангелос Венизелос. "От нас не искат да участваме в коалиция или в правителство. От СИРИЗА искат да стане съучастник в престъпление. Няма да допуснем това", заяви категорично Алексис Ципрас. Той прикани Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица, които общо имат 168 депутати да поемат отговорността и да управляват страната.

Президентът Каролос Папуляс ще приеме поотделно и лидерите на останалите парламентарно представени партии - Фотис Кувелис на Демократичната левица, Панос Каменос на Независимите гърци, Алека Папарига на Комунистическата партия и Николаос Михалолякос на Златна зора. Засега е обявен часът само на срещата с Панос Каменос, която ще се състои днес, в 19,30.

Очаквайте подробности

Категории: политическа криза съставяне на правителство Гърция изборни резултати Каролос Папуляс консултации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus