Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Срещата между Алексис Ципрас и Андонис Самарас беше безплодна, СИРИЗА връща мандата

09 Май 2012 / 20:05:33  GRReporter
916 прочитания

От началото на седмицата лидерите на СИРИЗА и Нова Демокрация се срещат два пъти с една и съща амбиция - да основат правителство. В понеделник десният Андонис Самарас покани в кабинета си Алексис Ципрас, за да се запознае от първа ръка с намеренията на радикалната левица. Във вторник Алексис Ципрас остави “за десерт” срещата със Самарас.

“Обясних на господин Ципрас, че условията, които поставя за предоговаряне на политиките на Меморадума ще доведат до едностранен и незабавен фалит на страната”, каза Андонис Самарас след края на срещата. Той повтори позицията си от вчера, а тя е, че би подкрепил правителство на националното спасение, само ако то гарантира оставане на Гърция в зоната на еврото.

Самарас не отмина и въпроса със спорните писма до гръцките кредитори, които обвързват лидерите на двете големи партии и самата Гърция с изпълнение на мерките за икономически съкращения. “Казах му (на Алексис Ципрас), че в писмата, които изпратих до кредиторите бях включил за първи път това, което никой до тогава не си беше позволил да поиска: нуждата от промени в икономическата политика, за да се стимулира икономическия расъеж и да се спре нарастването на безработицата”.

Десният партиен ръководител повтори думите на социалистическия си опонент Евангелос Венизелос и настоя, че гърците са гласували за две неща. Едното е гаранцията, че Гърция ще продължи да се разплаща с евро. Второто е промяна във водената политика. “Алексис Ципрас не иска от мен да си оттегля подписа. Иска от мен да приема изхода на Гърция от еврото и фалита на страната. Това няма да стане”, завърши обръщението си категорично Самарас. Междувременно стана ясно, че одобреният за Гърция транш от 5,4 милиарда евро ще бъде изплатен с един милиард по-малко. Засега официалните представители на институциите-кредиторки и Европа не са дали официално обяснение, защо сумата е намалена с около 20 на сто.

Категории: Политика Самарас Ципрас избори 2012 провал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus