Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Среща на Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд в Атина

15 Април 2010 / 20:04:48  GRReporter
954 прочитания

Поредната сборна мисия от представители на Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд идва на работно посещение в Атина следващата седмица. Визитата бе обявена след оповестяването на официалното писмо, което министърът на финансите на Гърция Георгиос Папаконстантину  изпрати до европейските институции и МВФ за свикването на общо съвещание. На него представителите на Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ, заедно с гръцките власти трябва да изготвят в краен вид процедурата по  отпускане на финансовата помощ за Гърция. Министърът на финансите подчерта, че изпращането на писмото-покана не представлява задействане на помощния механизъм, а е просто административна процедура. Папаконстнтину каза, че Гърция продължава да гледа напред към кредитиране от свободните пазари и все още няма намерение да се възползва от финансовата подкрепа отвън. Независимо от това, икономическите анализатори в страната твърдят, че изпращането на писмото е стъпка, която непоколебимо води страната към задействането на двустранната финансова помощ.

В същото време spread показателят на десетгодишните гръцки държавни облигации пак надмина 400 базисни пункта, което преобразува лихвеният процент върху държавното кредитиране над непосилните за Гърция 7%. Ако тенденцията на покачване на spread-овете продължи, правителството на Георгиос Папандреу ще е принудено да поиска финансова помощ. В тази връзка комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз Оли Рен заяви, че медиите трябва да са особено внимателни в предаването на новини, които в много случай се оказват просто слухове или неистини. Комисарят препоръча на гръцкото правителство да предприеме действия за намаляване на заплатите в частния сектор, по модел на съкращенията в държавния.

От страна на  Международния валутен фонд  обявиха готовност за консултации по изготвянето на дългосрочен план за възстановяване на нормалния икономически ритъм на страната. „Това е първото  посещение на МВФ по конкретния въпрос и ще разгледаме две основни теми – размерът и методите на отпускане на исканата помощ и предприемането на необходимите мерки за оздравяването на гръцката икономика,” каза представителят на МВФ Каролин Аткинсон от Вашингтон.

Председателят на Гръцко-американската търговска камара Янос Граматидис коментира, че всеки един механизъм, който ще спомогне на Гърция да спази програмата си за изпълнение на вътрешните реформи е добре дошъл. В този смисъл бизнес кръгове в страната дават своята подкрепа към задействането на двустранната помощ.

 

Категории: ИкономикаПазариОбществоПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus