Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Средната възраст на гръцкия данъчен служител е 50 години

17 Април 2013 / 17:04:41  Виктория Миндова
1693 прочитания

Над половината заети в гръцката данъчна администрация са над 50-годишна възраст. 26% са над 55 години. “Не можеш да решиш един проблем със същия начин на мислене, който си използвал и си достигнал до задънена улица”, перифразира Айнщайн, одиторът и председател на Audit Service A.E. Георгиос Самотракис. Той говори на годишния данъчен форум, организиран от Гръцко-американския търговски съюз в Атина, който за пореден път се съсредоточи върху проблемите на данъчната администрация в страната и търси решения за подобряването на дейността на системата. Гърция представя постоянни проблеми в събирането на приходи от данъци и не успява да изпълни целите, поставени от международните кредитори за подобряване на резултатите.

“Няма обединена политика за изпълнението на конкретен план за подобряване на дейността на данъчната администрация”, заяви категорично Самотракис. Той отбеляза, че в публикувания план за действие на гръцката данъчна администрация има петдесет и една мерки, но липсва ясно формулирана визия за постигането на поставените целите. Той заяви, че в този стратегически план има мерки в правилната посока, но те са крайно недостатъчни за общото подобряване на дейността на данъчните управления.

В плана за реформа са включени различни мерки, между които назначаването на директор по данъчните приходи към финансовото министерство. Дългогодишната липса на съсредоточена отговорност за приходите от данъци носи белега на постоянни пропуски и неуспехи в постигането на целите за събиране на средства в данъчната хазна.  Свиването на данъчната администрация е друга мярка, която влезе в сила от миналата година. Според нея 290-те районни данъчни управления са намалени на 140, но това все още не ги прави по-ефективни и полезни за гражданите. Не можем да променим начинът, по който функционира системата, докато не сменим стария манталитет, настоява специалистът.

Ставрос Костас, който е председател на данъчната комисия към Гръцко-американския търговски съюз от своя страна подчерта, че проблемите в данъчната система не са само гръцки патент. Костас цитира президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, който преди няколко дни обяви, че Европа губи един трилион евро от укриване на данъци. “Лесна и оперативна данъчна система е в основата на успеха”, настоя данъчният специалист и сложи ударение върху сложността на нормативната рамка, в която действа администрацията. Начинът на работа и ефективността на данъчните служби е друг важен фактор, който допринася за ограничаването на данъчното укриване.

 “Данъчните служители в мнозинството са ниско платени, лошо обучени и им липсва мотивация да подобрят дейността си. В същото време данъчно некоректните платци са готови да направят всичко възможно, за да избегнат поголовното облагане и да укрият доходите си”, добави Никос Каравитис от Института за индустриални и търговски изследвания, който също коментира ситуацията в момента.

Сериозен отпор на горните обвинения даде председателят на Федерацията на данъчните служители Хараламбос Николопулос. Той представи поредица от проблеми в нормативната и оперативната рамка на данъчната система, които затрудняват дейността на данъчните работници. Освен многото и разнобойни закони, които се взаимоизключват, един от основните проблеми остава, че липсва единна система за електронизацията на данъчните управления.

“В не малко данъчни все още няма работеща електронна система, която да обслужва районното управление и да ги свързва с финансовото министерство. Това е установено и в доклада на Международния валутен фонд, който отбелязва, че в много данъчни управления в Гърция все още няма нито един компютър за служителите. Обработват данните на ръка, което е непростимо за 21-ви век”, подчерта Николопулос.

Той не пропусна да отбележи, че въпреки гръмките обещания, в Гърция все още липсва политическа воля за борба срещу данъчните нарушения. Той нарече мит твърдението, че държания сектор в Гърция е раздут.  “Липсите в персонала в данъчната администрация са установени и от членовете на надзорната тройка. Това сочи и докладът на кредиторите от януари 2013. Защо тогава правителството настоява за уволнения, а не потърси начин да попълни празнините и да подобри функцията на данъчните управления”, попита синдикалистът.

Прозрачността в данъчната администрация е друго главно условие за ефективната й дейност. Високо квалифицирания персонал също е от ключово значение. Качествата, които данъчните служби трябва да имат са ефективност в контролния процес, честност и бързина, за да може обслужването на гражданите да отговаря на търсеното качество, без да страдат приходите в държавната хазна. Това е мнението на Крис Сангер, който е глобален директор по темите на данъчната политика към Ernst & Young и консултант на поредица от правителства за подобряване на данъчната администрация

Държавното управление трябва да си постави ясни цели за това какви трябва да са резултатите от водената данъчна политика. Реформите не трябва да се прилагат за краткосрочно закърпване на ситуацията (short term fix), а да имат ясен ефект в дългосрочен план, казва Сангер. Планът за реформа трябва да се представи на широката общественост, която да вникне в смисъла на промените и нуждата от тяхното провеждане. Той подчерта, че администрацията трябва да бъде максимално електронизирана, не само за да се намали цената на услугите, но и за да се опрости дейността й.

Категории: ИкономикаПазари данъчна система администрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus