Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Средната класа е най-сигурното лекарство срещу политическия екстремизъм

24 Април 2014 / 14:04:42  GRReporter
4705 прочитания

Лора Дончева
Специално за GRReporter
"Впечатляващ е възходът до властта на „Златна зора“. Възникнало като формация през 1980 и регистрирано като партия през 1993, след дълъг инкубационен период и незначителни изборни проценти (пръв пробив през 2010 с избирането (5,29%) на лидера му Никос Михалолиакос за общински съветник в Атина), на парламентарните избори през месец май 2012 влиза в Парламента (6,97% и 21 депутатски места), които намаляват на 18 след изборите от юни 2012". Това отбелязва професор Рики ван Бойсхотен, която е холандка по рождение, професор по социална антропология в Тесалийския университет (гр. Волос), Гърция. Тя е директор на Лабораторията по социална антропология към него и председател на Гръцката асоциация за устна история. В кръга на изследователските й интереси се включват още социална памет, емиграция, посткомунистически общества и етнически общности, има разработки са за децата на политемигрантите от Гражданската война в Гърция и политиките на паметта. Провеждала е теренни проучвания в Гърция, бивша Югославия и Унгария. Проф. Бойсхотен бе наскоро в София и изнесе лекция в Социален център „Хаспел” на тема „Политически екстремизъм, ксенофобия и криза – случаят на ”Златна зора” в Гърция”. Проф. Бойсхотен, която е и социален активист, дойде с нейни студенти от Гърция, а сред публиката имаше студенти от България и от други балкански страни, университетски преподаватели, журналисти.
Лекцията на Ван Бойсхотен бе фокусирана върху заплахата от крайната десница в Европа, тенденциите от деветдесетте години насам, когато почти навсякъде на стария континент масовите антиимигрантски, ксенофобски, расистки и антисемитски политически движения са във възход. Те имат различни проявления в различните национални контексти – Националният фронт на Марин льо Пен във Франция доста успешно се стреми да омекоти образа си, докато в други страни, като Гърция и Украйна, такива движения са отговорни за насилието срещу политически опоненти и/ или имигранти. Политиката на строги ограничения навсякъде в Европа предизвиква засилването на ксенофобията и расизма. В лекцията си Рики Ван Бойсхотен представи в европейски контекст развитието на крайнодясното движение „Златна зора“ в Гърция, застъпвайки позицията, че борбата срещу ксенофобията и расизма трябва да се води не в отделните страни, а да бъде третирана като проблем с европейски измерения и от най-висок  приоритет.
  Проф. Ван Бойсхотен изтъкна факта, че „въпреки многобройните прояви на насилие – 400 ранени и четирима убити от отрядите на Златна зора – гръцкият държавен механизъм започва съдебно преследване срещу лидерите на партията едва през септември 2013 след убийството на гръцкия хип-хоп певец и активист Павлос Фисас. Тогава бе спряна държавната субсидия за партията и депутатите й бяха лишени от депутатски имунитет”.
Златна зора твърди, че не е партия от нацистки тип, а  националистическа, че зачитат демокрацията и конституцията, че се борят против системата, че защитават гърците от имигрантите и корумпираните политици, като с последното особено привличат голям процент гласоподаватели. Реалността обаче е по-различна. През 1978 лидерът на движението Никос Михалолиакос е осъден на година затвор за хвърляне на бомба в киносалон. В актива на Златна зора са вписани убийства на леви активисти, опити за убийства (280 нападения), насилие срещу имигранти, свидетелстващи за криминална организация, която би трябвало да бъде преследвана от наказателен съд. „До трагичния случай с Павлос Фисас партията действа безнаказано, трябваше да се случи убийството на гръцки гражданин“, наблегна проф. Бойсхотен, „за да бъде провокирано съдебното им преследване от гръцката държава. Движението е свързано с държавния апарат и има силно проникване сред гръцките полицейски сили. Съществуват данни, че Михалолиакос е бил сътрудник на тайните служби през 1981.
През 2004 вестник „Та Неа“ изнася факти за тесните връзки и сътрудничество между Златна зора и полицейските органи, за нейни членове, инфилтрирани сред специалните полицейски части, където симулират „разгневени граждани“ и участват в насилственото разпръсване на извънпарламентарни леви демонстранти. Полицията ги е снабдявала с палки и устройства уоки-токи, има данни за незаконно притежаване на оръжие, предоставяно им от дясната партия Нова Демокрация. На изборите през 2012 почти половината от полицейските сили в Гърция са гласували за „Златна зора“. През 2013 в дома на гръцки корабособственик е бил разкрит „нацистки музей“, което довежда до разплитане на мрежа от неформални връзки. Оказва се, че депутатите на Златна зора са гласували в Парламента за закон за данъчни облекчения на корабособствениците, като съответно са финансирани от магнатите на водния транспорт. Филмът на Арис Папастефану “Fascism Inc,” („Фашизъм“ А.Д.) уличаващтази размяна на политически и финансови услуги между партията и едрия бизнес.

Категории: Златна зора националистически и ксенофобски партии политическия екстремизъм в Европа професор Рики ван Бойсхотен
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus