Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Съпругата на лидера на Златна зора пред следователите

17 Юни 2014 / 09:06:57  GRReporter
670 прочитания

Съдебното разследване за престъпната дейност на екстремно дясната Златна зора продължава с разпита на съпругата на Никос Михалолиакос и партиен депутат Елени Заруля. Тя ще даде показания по обвиненията за участие и ръководство на престъпна организация.

Разпитът на Заруля бе отложен вече два пъти по искане на нейната защита. Миналата седмица причината бе, че нейният адвокат не можеше да присъства на разпита поради други задължения.

Днес тя се яви в съда малко след 12:00, но отново не даде показания. Този път причината бе внасянето на ново искане за оттегляне на следователките Йоанна Клапа и Мария Димитропулу  и прокурора Исидорос Доякос от разследването  за Златна зора от страна на нейния съпруг Никос Михалолякос.

Документът практически „замразява” процедурата по разпитите на обвинените партийни депутати до разглеждането му от компентния съдебен съвет. Според източници в искането си Михалолякос се позовава на обвиненията от страна на адвоката на бившия партиен депутат Евстатиос Букурас – Алексис Куяс. Той заяви, че клиентът му е бил притиснат от следователите, за да им предостави данни срещу останалите обвиняеми, за да получи в замяна по-благоприятно отношение към себе си.

Така Елени Заруля ще се яви отново за разпит на 25 юни. По-рано бе отхвърлено обвинението за притежание на оръжие срещу Георгиос Герменис, който даде допълнителни показания по случая. Веднага след това обаче известният с псевдонима „Киадас” златнозорец бе върнат в затвора, където се намира по обвиненията за участие и ръководство на престъпна група.

Георгиос Герменис

Разследването срещу Златна зора започна след убийството на рапъра Павлос Фисас от член на организацията през септември 2013. На 28 септември бяха заловени няколко партийни депутати и лидерът Никос Михалолякос.

В обвинителните актове златнозорците следователите са включили убийствата на Павлос Фисас и Сахджат Лукман, опитите за убийство срещу членове на комунистическия синдикат ПАМЕ, нападенията в социалните пространства „Антипния” в квартал Петралона и „Синергио” в Илиуполи и други подобни действия.

Никос Кузилос

Миналата седмица по същите обвинения бе наложен предварителен арест на друг партиен депутат – Никос Кузилос. Дни след него даде показания Димитрис Кукуцис – депутат от област Месиния, на когото бе наложен домашен арест, 24-часово полицейско наблюдение и забрана да напуска страната. Единственото позволение от домашния арест е транспортирането му до парламента, за да изпълнява задълженията си като депутат и до болниците, които посещава във връзка със здравословните си проблеми.

Димитрис Кукуцис

Забрана да излезе извън границите на Гърция, явяване в полицейския участък веднъж месечно и забрана за участие във всички събития, организирани от Златна зора с изключение на присъствието му в парламента бе наложена и на депутата Михалис Арванитис, също обвинен за участие и ръководство на престъпна организация. По време на разпита той прочете един кратък текст, след което отказа категорично да отговори на въпросите на следователките.

Михалис Арванитис

В същото време независимият вече депутат Хрисоваландис Алексопулос бе оставен на свобода без да му бъдат наложени никакви ограничителни мерки. Разпитът му се проведе вчера и продължи повече от пет часа.

Според източници решението на съдебните власти е аргументирано с преценката, че след като той е напуснал престъпната организация вече не съществуват предпоставките за извършването на нови престъпни действия от негова страна.

Достоверни източници твърдят, че Алексопулос заявил пред следователките, че веднага след като се разграничил от Златна зора започнал да получава заплахи за своя живот, както и за този на детето си и семейството на брат си. Той посочил, че хората, които го заплашват са членове на Златна зора от региона на Лариса, където се намира и изборният му район.

Хрисоваландис Алексопулос

Алексопулос разказал, че Златна зора е имала „таен план”, след като много малко хора и само най-приближените до лидера Никос Михалолякос са знаели за описаните в обвинителния акт престъпления. На въпроса дали е знаел за нацистките поздрави той заявил пред следователките, че тези неща са нелогични, както и че не е знаел нищо за партийните прояви, на които са били извършени подсъдните действия.

До момента общо седем депутати на Златна зора се намират в предварителния арест по обвиненията за участие и ръководство на престъпна организация: Никос Михалолякос, Христос Папас, Янис Лагос, Георгиос Герменис, Панайотис Илиопулос, Никос Кузилос и Евстатиос Букурас. 

Категории: Криминална хроника Златна зора съдебно разследване показания Елени Заруля Никос Михалолякос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus