Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спорове около военния парад на 28 октомври в Солун

27 Октомври 2013 / 12:10:47  GRReporter
915 прочитания

Засилват се противоречията относно присъствието на депутати на Златна зора на военния парад по повод националния празник на 28 Октомври в Солун.

Своето несъгласие с тяхното присъствие отново потвърди днес кметът на Солун Янис Бутарис, изключвайки възможността самият той да не присъства. „Разбира се, че ще отида” заяви Бутарис пред журналистите след литургията в църквата „Свети Димитър”. Той каза и, че ако присъстват и депутати от Златна зора на парада ще има проблеми и добави „Не знам дали аз ще си тръгна или те ще си тръгнат”.

Противоречията започнаха между Бутарис и областният управител на периферията Централна Македония Апостолос Дзидзикостас, когато кметът на Солун изрази неодобрението си заради поканата към депутати от нацистката партия, отправена от областния управител, да присъстват на парада на 28 октомври.

"Поведението на периферията е неприемливо, не знам дали сега ще бъде коригирано. Ще си помисля дали мога да застана на една трибуна с тези господа” заяви вчера кметът на Солун.
Отговорът на Дзидзикостас беше незабавен : "Регионът на Централна Македония по никакъв начин не приема уроци по демокрация от господин Бутарис, който наскоро получи спонсорство от "Златна зора" за екологичната организация "Арктурос" и беше принуден да го върне едва когато  общественото мнение и нашите съграждани бурно реагираха”.

Бутарис говори за Златна зора и по време на церемонията по обявяването на Вселенския патриарх Вартоломей за почетен гражданин на Солун от общинския съвет в събота.
"ПочитатеСолун, приемайки да станете негов почетен гражданин" каза кметът на Солун, обръщайки се към Вселенския патриарх и подчерта, че "тази почит е наша отговорност – както вашата отговорност е толерантността ви към всички нации и вероизповедания - да помагаме на вашата мисия".

На годишнината от 28 октомври, кметът на Солун заяви, че тазгодишният национален празник съвпада с усилията от страна на гръцката демокрация да се изправи пред една нацистка организация, обвинена за престъпления.

"Това е въпрос, който свързва в някаква степен вчера и днес, фашизма на Мусолини с неонацизма, отбраната на тогавашна Гърция с днешната защита на гръцката демокрация", каза Бутарис.
От своя страна, Вселенският патриарх определи като двойна чест обявяването му за почетен гражданин и присъждането на златен медал на града в качеството му на представител на свещената институция на Вселенската патриаршия, с която славният град Солун поддържа  неразривни връзки.

ПАСОК: Дзидзикостас да оттегли поканата си

ПАСОК поиска областният управител на Централна Македония да оттегли поканата си към депутатите от Златна зора да присъстват на военния парад на 28 октомври. В съобщение на пресцентъра на партията се говори за шок и негодувание от страна на ПАСОК във връзка с поканата.

"Областният управител изглежда не е наясно, че Златна зора е била определена от разследващите органи като престъпна организация, че ръководството й е задържано заради това, че има за цел да разруши демокрацията, парламентаризма и да установи нацистки режим " се казва в изявлението.
Според ПАСОК, префектът и неговата администрация трябва да разберат, че гърците имат памет , почитат жертвите на нацизма и наказват тези, които изпитват носталгия по фашизма, затова се борят срещу всички форми на тоталитарния режим и неговите последици"

„Това налага моралът на гърците.Такова беше прочутото „не!” на гърците” завършва изявлението на ПАСОК.

Демократичната левица няма да присъства на парада

Инициативата на губернатора на регион Централна Македония да покани депутати на Златна зора на парада причини и реакция от страна на Демократичната левица, която говори за сериозни провокации.

"Поканата от Дзидзикостас е сериозен гаф и провокация в деня на възпоменание и почит към антифашистката борба на гърците", се казва в изявлението на партията, и се съобщава, че Демократичната левица няма да присъства.

Регион Централна Македония: няма нищо по-различно от това, което предвижда законът

Съгласно сега действащия закон на Министерството на вътрешните работи, регион Централна Македония е задължен да изпрати покани за празника на 28 Октомври до всички депутати, всички партии, представени в парламента, се казва в изявление на региона в отговор на изявленията на  ПАСОК и Демократичната левица.

"Регионът Централна Македония няма абсолютно никаква възможност да направи нещо по-различно от това, предвидено от закона" се казва в заключение.

Независими гърци: Не е ли това една партия, която е избрана от народа?

Становището си по въпроса изрази от Солун депутатът от Независими гърци Хрисула Ятагана „Златна зора не е ли партия, избрана от гръцкия народ? Съществува ли или не съществува?” попита депутатката. „Ако искате вие да я изтриете от мисълта си- направете го. Но за изтрие народът тази партия трябва да спрат мерките, които го стимулират. Те го тласкат към Златна зора” добави тя.

Категории: 28 октомври военен парад Янис Бутарис Солун Централна Македония Апостолос Дзидзикостас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus