Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Според разследващите „Златна зора“ и нейният лидер са почитатели на Хитлер и хунтата

05 Декември 2013 / 14:12:52  GRReporter
1063 прочитания

В своята заповед, с която отхвърлят искането за освобождаване от затвора на лидера на „Златна зора“ Николаос Михалолякос, разследващите изтъкват като причина и изказването, направено от трибуната на Народното събрание от парламентарната група на партията в деня, когато се отбелязва възстановяването на Демокрацията в Гърция: «вие твърдите, че демокрацията е възстановена през 1974, а ние твърдим, че тя е възстановена през 1967». (През 1967 след военен преврат в Гърция се установява диктаторският режим на Хунтата на полковниците).

Според източници, в своята заповед двете разследващи Йоанна Клапа и Мария Димитропулу посочват, че „Златна зора“ поддържа и до днес една и съща идеология, «а именно възхищение към личността на Адолф Хитлер и нацисткия режим, както и към диктатурата, наложена през 21 април 1967», както и отричане на парламентаризма и демокрацията «въпреки точно обратните публични уверения на обвиняемия», на депутатите и членовете на партията. Двете разследващи използват скандалното изказване за «демокрацията, която е възстановена през 1967» като признак, показващ идеологията на „Златна зора“ и характеризиращ нейната дейност.

Според източници разследващите приписват на Никос Михалолякос пълния контрол над престъпната организация, както и факта, че той определя принципите ѝ, рамките и средствата на престъпната дейност на членовете на „Златна зора“, «независимо от това дали е знаел или не за всяко конкретно действие». В потвърждение на тази позиция в своята заповед магистратите посочват конкретни случаи, сред които са следните:

а) Организирано нападение, извършено на 30. 06. 2008 от 20 души, членове на „Златна зора“, срещу клуба на анархистите „Андипния“ в Петралона. При нападението са нанесени щети на клуба, и са пострадали двама младежи, грък и испанец, единият от които е бил с опасност за живота.

б) Организирано нападение, извършено на 10. 07. 2013 в обществена сграда „Работилницата“, в Илиуполи, където по това време се е провеждал урок по английски език на малки деца, които са били изведени тайно от сградата, за да не пострадат.

в) Организирано нападение срещу Павлос Фисас.

г) Нападение срещу членове на комунистическия синдикат ПАМЕ в Пирея.

Според разследващите, ако бъде освободен Никос Михалолякос, той ще продължи същата престъпна дейност. Те не приемат и твърденията му, че заради задържането му той не може да изпълнява задълженията си на депутат.

Според източници, разследващите подчертават, че лидерът на партията има възможност да поиска съответното разрешение от компетентната институция в държавата, а именно „Съвета по затворите“. Както се отбелязва, „политическите последствия“ от временното задържане на Михалолякос, както ги нарича той, не оказват никакво влияние върху преценката на съдебните власти, нито влияят върху съдебното разследване на обвиненията срещу самия него, срещу депутатите и членовете на „Златна зора“.

Същевременно, в резултат на извършваното разследване магистратите са установили нови обвиняеми, на които са изпратили призовки, за да бъдат разпитани във връзка с конкретни действия на организацията.

Така в следващите дни са призовани да дадат обяснения за престъплението „включване и членуване в престъпна организация“ още 12 души, които изглежда са свързани със съдебните преписки, отнасящи се до:

  • Убийството на велосипедист от пакистански произход в Петралона.
  • Убийството на 17-годишен ученик от Палео Фалиро.
  • Нападението срещу клуба „Андипния“ в Илиуполи.
  • Подпалването на кафе-бар «Куадро», собственост на чужденец, на площад „Америкис“.

В следващите дни разследващите ще се произнесат и относно искането за освобождаване на депутата от „Златна зора“ Христос Папас, за което прокурорът Исидорос Доякос вече е предложил да бъде отхвърлено.

Междувременно днес Службата за борба с тероризма извършва обиск в домовете на депутатите от „Златна зора“ Статис Букурас и Георгиос Герменис.

Това стана след издаване на прокурорска заповед в рамките на разследването по повдигнатите обвинения срещу тримата депутати за участие и ръководене на престъпна организация.

Защитните им речи са определени за събота, 7 декември.

„Златна зора“: Опитват се да ни сплашат

В съобщение за нахлуването на Службата за борба с тероризма в домовете на депутатите от „Златна зора“, от партията посочват, че това е «потъпкване на понятието конституционна законност от страна на хунтата Венизелос-Самарас».

«Няма никакви доказателства срещу „Златна зора“ и се опитват с подобни жалки мерки да ни сплашат», се подчертава в съобщението, и още, че «съпругата на депутата Илиопулос, която всеки момент ще роди, е изпаднала в шок, когато хунтата безцеремонно я е изхвърлила от дома й».

Освен това в съобщението на партията е добавено, че «депутатът Герменис има дъщеря на две години, а колегата Букурас три непълнолетни деца, най-малкото от които е на три години. Те сега преживяват най-лошия вариант на тероризма».

 

 

Категории: Златна зора арести обвинения Служба за борба с тероризма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus