Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спирос Лацис безспорно най-богат сред гърците

05 Март 2013 / 11:03:01  GRReporter
2621 прочитания

Трима гърци фигурират и тази година в списъка на списание Форбс с най-богатите хора на планетата. В новата класация са включени общо 1 426 имена с имущество на обща стойност 5,4 трилиона долара. Преди година съответната сума бе 4,6 трилиона долара.

За поредна година безспорен лидер сред най-богатите гърци е корабният магнат Спирос Лацис. Той се намира на 412 място от 464-то, което заемаше през 2012. Неговото имущество се е покачило до 3,3 милиарда долара от 2,6 милиарда миналата година.

В коментара на списание Форбс се посочва, че той е успял да подобри своите финанси въпреки кризата в Гърция благодарение на покачването на цените на акциите на трите компании, които ръководи: EFG International, Lamda Development и Hellenic Petroleum.

Миналата година Спирос Лацис прехвърли капитал от около 300 милиона долара от акциите си в банка Eurobank на неговите и децата на двете му сестри Мариана и Маргарита, както и на благотворителната фондация на името на баща му Йоанис С. Лацис.

Той е три пъти възпитаник на London School of Economics. През 1968 той е получил бакалавърска степен по икономика, през 1970 магистърска степен в областта на логиката и научния метод и през 1974 -докторска степен по философия. Освен че ръководи успешно своите компании Спирос Лация в председател на управителния съвет на Института за напреднали изследвания в Принстънския университет.

Следващият грък в класацията на авторитетното издание е Аристотелис Мистакидис. Той заема 527-то място с имущество на стойност 2,7 милиарда долара. Миналата година той е бил на 418-то място с имущество 2,8 милиарда долара.

За разлика от другите двама гърци в списъка на Форбс той не е наследник на богата фамилия и е създал сам своята “империя”. Мистакидис придобива статута на милиардер през май 2011 с първичното публично предлагане на акциите на компанията Glencore, която е световен лидер в договарянето на стоки. През февруари 2012 компанията-гигант обяви, че планира сливане с компанията за минно оборудване Xstrata. Така нареченото “сливане на равни” (помежду си компании) в момента очаква одобрение от регулаторните органи в Китай.

Аристотелис Мистакидис е гражданин на Гърция и Великобритания. След дипломирането си от London School of Economics той започва кариерата си в компанията за договаряне на стоки Cargill, където е работил в търговията със цветни метали в продължение на шест години. През 1993 той започва работа в компанията Marc Rich & Co., малко преди компанията да бъде откупена и преименувана на Glencore. В новата компания Аристотелис Мистакидис работи в отдела за цинк, мед и олово, като през 2000 година достига до поста на съдиректор.

Третият сред най-богатите гърци е изключително “потайният” корабен наследник Филип Ниархос. Неговата богата колекция от картини, която включва шедьоври като “Автопортрет с превързано ухо” на Винсент Ван Гог, автопортрета на Пабло Пикасо, както и най-важната картина от творчеството на Пол Гоген “Ездачи на брега” е една от най-ценните в света.

Филип Ниархос е член на борда на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Той е наследил колекцията от баща си и продължава да я допълва предимно с произведения на съвременни художници като автопортрета на Жан-Мишел Баския и “Shot Red Marilyn” на Анди Уорхол.

По негова поръчка водещият представител на поп арт течението създава серия от портрети на Филип Ниархос въз основа на изображения на неговия череп, получени чрез CAT-сканиране. Говори се, че Ниархос е бил един от сериозните купувачи, които са дали своето лично мнение на милиардера Леон Блек преди да закупи една от най-прочутите картини в света - “Писъкът” на Едвард Мунк срещу 120 милиона долара през май 2012.  

Категории: Личности списък с най-богатите хора на планетата Спирос Лацис Аристотелис Мистакидис Филип Ниархос Компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus