Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спирането на ЕРТ е европейски прецедент

14 Юни 2013 / 17:06:26  Анастасия Балездрова
1117 прочитания

“Тук сме, за да представим на министъра на финансите писмо, в което 51 директори на публични телевизии в Европа настояват да бъде възстановен сигналът на ЕРТ”, заяви в Атина председателят на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Жан-Пол Филипо.Той пристигна в гръцката столица заедно с генералния директор на съюза Ингрид Делтенр по покана на служителите на закритата вече държавна телевизия ЕРТ.

По време на пресконференцията, която бе свикана в сградата на ЕРТ в Атина двамата заявиха, че начинът, по който гръцкото правителство закри държавната медия е прецедент в Европа. “Единственият случай, когато стана нещо подобно беше след обединението на Източна със Западна Германия, но прекъсването стана само за една нощ”, каза директорката на EBU. Тя порица правителството, че само е назначавало на важни постове приближени до властта хора, а сега обвинява държавната медия за финансови скандали и пилеене на средства.

Това беше и единственият язвителен коментар от тяхна страна. Двамата представители на EBU посочиха, че посещението им няма за цел да предостави убежище на ЕРТ, въпреки че предоставиха щедро подкрепата си на бившите служители на медията. “Ние сме тук само за прекъсването на сигнала. Политическите дебати не ни засягат. Целта ни е в Гърция да има публична телевизия, която да е независима, прозрачна, плуралистка и устойчива от всяка гледна точка”, подчерта Филипо. Коментарът му за това дали организацията е била запозната с корупционните скандали и съдебните разследвания за лошото управление в ЕРТ беше, че “никой не е безгрешен, но ние сме тук, за да говорим не за миналото, а за бъдещето”.

От два дни мрежата на EBU предава в цяла Европа програмата на ЕРТ. Представителите на организацията заявиха, че съществува готовност да се справят с вероятни проблеми от юридическо естество. Уточнението бе направено във връзка с предупреждението на гръцкото финансово министерство за налагане на санкции срещу телевизиите, които предават ефира на ЕРТ.

Те не пожелаха да коментират проектозакона на правителството за учредяване на нова публична медия с аргумента, че все още не са запознати с него. Филипо и Делтерн заявиха в заключение, че ще работят с ръководството на гръцката публична телевизия и радио, които ще бъдат назначени от правителството, изпълнявайки основните цели на EBU: да предоставят съвети и подкрепа от техническо и друго естество на своите членове.

В същото време хакерската организация Anonymous изпълни заканата си и нападна електронните страници на атинския Апелативен съд и гръцкия парламент. В сайта на съда те поставиха видео с посланието: “Трябва да знаете, че сега вие сте наша цел. Очаквайте ни на 15 юни. Ние сме Anonymous. Не прощаваме, не забравяме. Гръцко правителство, очаквай ни”. Заедно с това те поставиха прозорец, от който желаещите могат да гледат програмата на протестиращите служители на ЕРТ.

По-рано в петък в парламента се разрази остър спор между лидера на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас и министъра на финансите Янис Стурнарас. На острите нападки от страна на лидера на опозицията министърът отговори, че “ЕРТ влиза в сервиза, за да я поправят”, увери, че служителите й ще получат обезщетения и определи решението на правителството като “необходима и смела крачка към прозрачността и оздравяването на медията”.

Синдикатите на работещите в пресата са непреклонни и продължават стачката във всички медии с изключение на онези, които отразяват случващото се в ЕРТ и маратона по нейния ефир, където имат достъп само подкрепящите протеста на служителите. Така се стигна до парадокса да работят само радиото на СИРИЗА и телевизията на Комунистическата партия, които съвсем наскоро уволниха десетки свои служители, заради бюджетни съкращения.

В понеделник се очаква решението на Висшия административен съд за това дали указът за закриването на ЕРТ спазва наредбите в конституцията. Както стана ясно, заседанието на висшите магистрати ще се проведе почти едновременно със срещата на лидерите на тройната коалиция.

Категории: Медии ЕРТ държавна телевизия EBU Anonymous
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus