Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спад в печалбата на държавната лотария ОПАП

29 Март 2010 / 17:03:17  GRReporter
3597 прочитания

Чувствителен спад в приходите отбеляза дружеството на държавната лотария ОПАП, което завърши 2009 година 8,5% намаление в печалбата преди данъци и такси в сравнение с резултатите от 2008. Дивидентите, които дружеството ще разпредели тази година между акционерите ще са с 0,45 евро по ниски на акция от миналата година. След края на 2008 стойността на една акция на ОПАП е била 2,20 евро, а тази година цената на акция е спаднала на 1,75 евро.

Според анализатори основната причина за спада в печалбите на компанията са промяната в данъчното облагане, което рязко промени стойността на до сега отчитаните разходи. Продажбите за 2009 са 5,44 милиарда евро, а предишната година този показател е 5,51 милиарда евро. Чистата печалба отбелязва спад с 5% на 691,9 милиона евро от 728,5 милиона евро за предишната година.

Управителният съвет на държавната лотария ОПАП обяви също така, че от този сезон спира субсидиите към Гръцката федерация по футбол и други спортни клубове, феновете на които предизвикват проблеми по стадионите. На пресконференция главният секретар на дружеството за отдел Спорт Панос Бицаксис осъди строго отборите от професионалната футболна лига, които години на ред подкрепят футболното хулиганство. Особено в последните години насилието по стадионите стана ежедневие и в протест на това организацията обяви спирането на финансирането на футболните игри и отбори.

„ОПАП няма да финансира тези безобразия. Не може държавата да плаща за организации, които диктуват насилие. Смятаме за ненадеждна гръцката футболна лига, в която царува насилието,” казва пред журналисти Панос Бицаксис. Тази мярка ще засегне в най-голяма степен спортните съюзи, които разчитат на субсидиите  отпускани от бюджета на дружество ОПАП. Гръцката федерация по футбол е получила от спонсорство на държавната лотария от 17 милиона евро, а планираното финансиране за следващия сезон достига до 19 милиона евро. „Насилието няма да бъде финансирано с парите на гръцките данъкоплатци,” заявява категорично Бицаксис.

Категории: ИкономикаПазариКомпанииФутболно хулиганство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus