Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спад в културния туризъм в Гърция

27 Март 2013 / 17:03:43  Виктория Миндова
1455 прочитания

Въпреки световната значимост на историческите и културните паметници в Гърция се забелязва отлив на културния туризъм в страната. Освен хубавите плажове, археологичните забележителности като Акропола, Делфи и античните театри се смятат за основна привлекателна сила за чуждестранните гости на страната. Те обаче са представяни по неатрактивен за туристите начин, което се отразява негативно на туристическия бизнес в страната, казват чуждестранни специалисти. На това се дължи и известния отлив от посещенията в местата и обектите с културна и историческа значимост.

“Хората, които идват на почивка в Гърция искат да бъдат забавлявани, а не обучавани”, заяви на годишното заседание на Съюза на гръцките туристическите агенции специалния гост на събитието Йохан Бюхи. Той е председател на Германската асоциация на туристическите агенции (DVR), който посети Атина в знак на затвърдяване на връзките между двете страни.

“В последните години германските туристи са готови да платят повече за пътувания и туристически услуги, стига те да са с високо качество”, подчертава Бюхи.

Гърция остава любима дестинация за германските туристи, заедно с Испания и Турция. Първите данни за 2013 получени от ранните резервации до март месец показват, че тази година броят на германците туристи към гръцките острови ще се увеличи в сравнение с миналата година. Германците обичат гръцкото Средиземноморие и местната култура, което ги кара да се връщат в страната всяка година.

“Гръцката плажна ивица и нейните острови са едни любимите от туристически дестинации на германците, основно през летните сезони. Те ценят културното наследство и прекрасната природа на страната. Според нас е от изключителна важност да се запази този позитивен имидж на страната и да се установи и затвърди гръцката автентичност на пътуванията до тук”, настоява германецът.

За да се подобри лицето на туристическа Гърция, чуждестранните специалисти смятат, че гръцките трябва да положат повече усилия в запазването на околната среда и предпазването на автентичната природа. Средиземноморският дух и гостоприемност са основни активи на гръцкия туризъм. Посетителите от северна Европа обичат да се потопят  средиземноморската атмосфера и да забравят студеното си забързано всекидневие. Средиземноморският дух и гостоприемност са основни активи на гръцкия туризъм. Посетителите от северна Европа обичат да се потопят в гръцката атмосфера и да забравят студеното си забързано всекидневие.

Председателят на Германската асоциация на туристическите агенции даде и няколко препоръки към гръцките власти как да направят страната по-привлекателна за чуждестранните посетители. “Обратната информация, която получаваме от клиентите си сочи, че базите и хотелите строени през 70-те и 80-те години на миналия век имат нужда от подобрение”. Други важни задачи, с които трябва да се се заеме местното управление е подобряването на инфраструктурните мрежи и летищата.

“Летището е последното място, което туристът вижда преди да си замине за вкъщи”. То оставя силно впечатление в гостите и може да създаде както позитивни, така и негативни впечатления, които туристите ще отнесат със себе си и след това ще коментират с приятели. В тази връзка, решението на гръцкото правителство да приватизира 38 провинциални и островни летища се приема като крачка в правилна посока от германците.

Едно на всеки пет евро в Гърция е резултат от туристическата дейност в страната. Потенциалът на туристическия бизнес остава все още недоразвит. Според министъра на икономиката и развитието Костис Хадзидакис туристическият сектор може да отвори още 220 хиляди нови работни места, ако се дадат правилните стимули за неговото развитие.

Председателят на Съюза на гръцките туристическите агенции Георгиос Телонис настоя, че правителството трябва да преразгледа нивото на ДДС за туризма. То остава твърде високо (13%) в сравнение с установеното в конкурентните туристически дестинации (5%-8%). Предприемачите от сферата настояват да се либерализира напълно транспортния пазар, за да може да се установят по-ниски цени в превоза на гостите на Гърция. Националната програма за развитие на туризма не е създадена от специалисти от сектора и има много неточности, които спъват развитието на туристическата дейност, казва Телонис.

“Независимо от фокуса на медиите върху стачки и протести, Гърция има възможност да привлече повече туристи, като се опира върху традиционната си гостоприемност и подобряването на инфраструктурата си”, заяви в заключение германският гост в Атина. Той смята, че с прилагането на стратегически промени в определени звена, страната има възможност да задържи традиционните си почитатели и да привлече нови туристи в бъдеще.

Категории: ИкономикаПазари туризъм Германия култура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus