Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спад с 30 до 40% в реалните доходи на гърците

01 Март 2010 / 21:03:38  GRReporter
938 прочитания

Германският банкер Юрген Старк, главен икономист на Европейската централна банка и известен с консервативните си икономически възгледи придружи Оли Рен при първата му визита в Атина като комисар по икономическите    въпроси на Европейския съюз. Появата на Старк в гръцката столица подейства като студена тръпка за местните политици. “Години наред гърците харчеха много повече, отколкото печелеха. Мерките, обявени от правителството за затягане на дисциплината са абсолютният минимум”, бе казал консервативният банкер пред списание Шпигел. Появата му до Рен бе изтълкувана от гръцките медии като лош предвестник.
    И наистина Оли Рен не остави съмнения в гръцкото правителство за това какви мерки се очакват от него. “Искаме рязко намаляване на тежестта на заплатите в обществения сектор в държавния бюджет”, бе категоричен комисарят по икономическите въпроси на Европейския съюз. Това означава или да се намали броят на заетите в държавния сектор, което за гръцките условия не е възможно, защото по Конституция държавните служители не могат да бъдат уволнявани или съкращавани, или да се намалят заплатите им. Което и ще направи гръцкото правителство.
    На директен въпрос дали ще се отмени 14-тата заплата на държавните служители, Оли Рен заяви, че конкретните решения ще бъдат взети и обявени от гръцкото правителство. “За нас е ясно, че тежестта на държавните заплати в бюджета трябва да се намали категорично”, подчерта комисарят. Според него в близките дни, преди краят  на седмицата правителството ще трябва да обяви конкретния начин, по който ще намали разходите за държавните заплати. Дали ще се съкратят великденската и коледната заплата с по 30 на сто и ще се намали възнаграждението при взимане на годишен отпуск с още 40 на сто или ще се отреже цялата 14-та заплата, е въпрос на тактика.
    Засега не се поставя и въпросът за отмяната на 14-та заплата в частния сектор. Като цяло работодателите досега на се повдигали темата, нито пък тя е от интерес за Европейската комисия в момента. Оли Рен настоя и за радикални промени в системата за пенсионно осигуряване на Гърция - увеличение на пенсионната възраст за мъже и жени, спиране на държавното субсидиране на пенсионните фондове, замразяване на всички пенсии поне в рамките на календарната 2010. След като започна срещата му с министъра на заетостта Андреас Ловердос пред сградата на министерството се събраха протестиращи, които бяха разгонени с помощта на полицейски сили.
    Комисарят по икономическите въпроси на ЕС бе придружен и от представители на Международния валутен фонд и Европейската централна банка. В заключителната си пресконференция той отправи молба към опозиционните партии, синдикатите и всички граждани на Гърция да подкрепят болезнените реформи за по-доброто бъдеще на Гърция. Според местните медии ако всички мерки се въведат на практика, доходите на средностатистическия грък ще паднат с 30 до 40 на сто. Това включва както отмяната на 14-та заплата, така и увеличаването на ДДС с 2 пункта, както и нарастването на акциза върху горивата и върху алкохола и цигарите, както и въвеждането на нов данък върху луксозните придобивки.
    “Кураж!”, каза в заключение Оли Рен.

Категории: Оли Рен Юрген Старк гръцка икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus