Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спад на борсата и скок на spread-показателя в очакване на новите мерки на МВФ

19 Април 2010 / 13:04:26  GRReporter
1002 прочитания

С предложения за нови, още по-строги финансови ограничения пристигна в Атина Мисията на Международния Валутен Фонд, която заради вулканичния облак над Европа кацна в гръцката столица от Мадрид. Гръцкото правителство обаче най-вероятно няма да разговаря само с тях, а ще изчака и представителите на Европейската комисия и на Европейската централна банка, които се очакват в Атина не по-рано от сряда, поради нарушения самолетен трафик над стария континент. Междувременно министър-председателят Георгиос Папандреу свика спешно заседание на кабинета, за да обсъди решенията на Eurogroup/Ecofin, които заседаваха през уикенда в испанската столица, както и новите мерки, които правителството му ще трябва да предприеме през 2011 година.
    Новите мерки, за които настоява не само МВФ, но и страните от еврозоната вече бяха съобщени в публичното пространство и най-общо са:
- ново съкращаване на доходите на държавните служители за периода 2012-2013 година, както и на броя им, най-вече чрез непродължаването на временните трудови договори;
- ускоряване на пенсионната реформа най-вече чрез увеличаването на възрастта за пенсиониране и намаляването на пенсиите;
- намаляване на заплатите и в частния сектор чрез премахването на 13-та и 14-та заплата и създаването на по-гъвкава рамка на трудово-правните взаимоотношения;
- отваряне на затворените професии;
- закриване или приватизиране на губещите държавни предприятия.
    Обсъждането на новите мерки бе признато и от президента на еврозоната Жан-Клод Юнкер с уговорката, че те не са спешни. “Еврозоната ще поеме отговорността си, европейски щари ще има, когато се появи нужда от тях”, уточни той. Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину уточни, че на европейските страни ще са необходими една-две седмици, за да задействат европейския механизъм за помощ в случай, че Гърция я поиска. А вестник Financial Times оценява, че в следващите 5 години страната ще се нуждае от 50 милиарда евро само, за да изплати стари облигации и да обслужва лихвите по заемите.  Според изданието гръцкият БВП тази година ще падне с 3 до 5 на сто и ще е необходима някакъв вид преоценка на държавния дълг.
    Всички тези новини изнервиха международните пазари, а spread-показателят на 10-годишните облигации достигна по обяд 468 пункта, преди да се “успокои” на 445 пункта. Големи загуби понесе и атинската борса, чийто индекс затвори с 2,89 на сто спад. “Инвеститорите вече не вярват, че гръцката икономика може да бъде реформирана радикално. Намесата на МВФ вече не е достатъчна, а европейската финансова помощ само ще отложи във времето болезнените реформи. Единствено много радикални стъпки като изваждането на Гърция от еврозоната биха имали истински оздравителен ефект върху икономиката й”, коментира за GRReporter финансов анализатор.
    Утре се очаква Гърция да емитира на пазара полици с 13-седмичен падеж на плащане на стойност 15 милиарда евро, но наблюдателите не изключват страната да се опита да продаде и по-голяма сума - около 2 милиарда евро. Така закъсалата икономика ще е в състояние да закърпи финансовите си дупки за април, но за месец май ще са й необходими още 8 милиарда евро.

Категории: МВФ нови меркиИкономикаБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus