Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сорос предлага Гърция и Португалия да напуснат Европейския съюз, Стиглиц показва на Германия вратата от еврозоната

16 Август 2011 / 14:08:37  GRReporter
1817 прочитания

Има нещо гнило в еврозоната и дори в целия Европейски съюз. Докато в началото на 2010, когато гръцката криза беше още в зародиш и всички гледаха с насмешка някои прогнози предимно на икономисти от англосаксонски произход за началото на края на еврозоната, днес не само се смята за общоприето мнение, че тя вече не може да съществува в сегашния си вариант, но и започнаха да се чуват мнения за разпад на Европейския съюз.
    Дух в този тон даде известният с благотворителната си дейност в Източна Европа американски инвеститор Джордж Сорос, който в интервю за германското списание Шпигел ни повече, ни по-малко предлага Гърция и Португалия да напуснат доброволно както Еврозоната, така и Европейския съюз. “Гръцкият проблем беше управляван по толкова погрешен начин, че единствената останала възможност той да бъде решен е страната доброволно да напусне еврозоната и Европейския съюз. Същото трябва да направи и Португалия”, заявява основателят на фондациите “Отворено общество”, спорет когото това е единственият начин Европейският съюз и еврото да оцелеят.
    В същото време Джордж Сорос се обявява за емитирането на еврооблигации. “Независимо дали ни харесва или не еврото съществува и за да функционира правилно, трябва страните, които го използват да са в състояние сами да финансират собствените си дългове”, твърди той. На забележката на списание Шпигел за неохотата, с която Берлин говори по темата милиардерът предлага: “Тъй като Германия е най-силната икономика в еврозоната, нека самата тя определи условията, при които да се емитират еврооблигациите”. Сорос, който спечели милиарди в залагания срещу британската лира през 1992 уверява, че не участва в залаганията срещу еврото. “Няма смисъл да го правя, защото Китай иска да има алтернативна валута на долара и няма да позволи срива на еврото”, обяснява мотивите си той.
    На друго мнение е нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц, който в интервю за Би Би Си твърди, че разсрочването на дълговете на Гърция и Португалия ще има по-лоши последствия за световната финансова система от излизането на Германия от еврозоната. “Ако всички смятат, че единственият начин да се реши проблемът с дълговата криза е емитирането на еврооблигации, а Германия не иска това да се направи, то Германия трябва да напусне еврозоната, а не Гърция и Португалия”, предлага ученият, който винаги е афиширал сърдечното си приятелство с премиера Георгиос Папандреу. Според него в момента правителствата взимат кредити от собствените си банки, които след това осребряват държавните облигации от Европейската централна банка - т.е. и в момента има евро облигации, но те работят при един много непрозрачен режим.
    И докато теоретиците спорят, практиците в Атина емитираха поредния транш от полици с падеж 13 седмици. Гръцката държава успя да събере 1,3 милиарда евро при лихва 4,5 процента, т.е.с 0,08 на сто по-ниска от предишния транш. Чуждестранните инвеститори са закупили 23 на сто от полиците, при предишното емитиране чуждестранните инвеститори имаха участие 25 на сто.
 

Категории: Джордж Сорос Джоузеф Стирлиц еврозона Европейски съюз Гърция Португалия еврооблигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus