Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сорос, Рубини &Co обсъдили гръцката икономика в Ню Йорк

28 Февруари 2010 / 16:02:04  GRReporter
1605 прочитания

Известният инвеститор от гръцки произход Стелиос Завос събрал най-видните умове на Уол Стрийт, за да обсъдят икономическата криза в Гърция, съобщава Wall Street Journal. На “тайната вечеря” присъствали друг известен инвеститор - Джордж Сорос, не по-малко известният професор по икономика в университета Стерн Нуриел Рубини, Джон Полсън, собственик на прословутия едноименен hedge fund в Ню Йорк, изобретателят на еврото Робърт Мандел и други известни фигури в задокеанския финансов елит. Разговорът се провел в частна къща в Манхатън. Всички участници в дискусията изразили опасенията си, че гръцката икономика ще попадне в дълбока и продължителна рецесия, ако правителството приложи на практика мерките за оздравяване на публичните финанси, които е обявило.
    Нуриел Рубини потвърдил мнението си, че Гърция трябва да се обърне за помощ към Международния валутен фонд, като е изтъкнал познатите аргументи - Европейският съюз не разполага с подходящ механизъм за действие в кризисни за обществените финанси ситуации, а МВФ има подходящото ноу-хау, освен това Фондът би предоставил на Гърция финанси, което ЕС засега се въздържа да направи.
    От своя страна Джон Полсън, който според изданието е заложил 4 милиарда долара в полза на фалита на Гърция предрекъл трудности при изплащането на държавния дълг, поради обявените от правителството мерки, които ще доведат до още по-голяма рецесия. Според Wall Street Journal Полсън очаква банкрут на страната в следващите 5 години. Финансистът предрича, че страната ще успее да намери 25 милиарда евро за изплащането на изтичащите през март и април държавни облигации, но няма да избегне фалита.
    По-оптимистичен бил Джордж Сорос, който заявил, че Гърция полага големи усилия, за да излезе от кризата и в крайна сметка ще успее да направи това. Бащата на еврото Робърт Мандел също бил оптимист за излизането на Гърция от кризата при положение, че приложи обявените вече мерки и при положение, че получи помощ от Европейския съюз. Според него гръцката криза не е проблем на общата европейска валута, а на лошото управление на обществените финанси в страната.
    По същото време в Атина започна да утихва първоначалната еуфория около поканата на американския президент Барак Обама към гръцкия премиер Георгиос Папандреу да посети Белия дом. Политици и медии изказват опасенията си за цената, която Гърция ще трябва да плати при евентуален американски натиск върху европейските партньори да окажат финансова подкрепа на закъсалата гръцка държава. Атина се опасява, че от своя страна ще бъде притисната не само да отстъпи в спора за името на Македония, но и да направи по-големи компромиси за уреждането на кипърския проблем, а също и да подкрепи по-енергично турското  членство в ЕС.

Категории: Сорос Рубини Полсън гръцка икономичска криза фалит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus