Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Солена лихва за поредния транш държавни ценни книжа

26 Януари 2010 / 08:01:21  GRReporter
1679 прочитания

Гърция продаде държавни бонове за 8 милиарда евро, а търсенето от страна на инвеститорите достигна 25 милиарда евро. Анализаторите от различни инвестиционни банки и агенции за кредитен рейтинг оценяват търга като първата лястовичка за излизането от кризата. Общата европейска валута също реагира положително - стойността на еврото спрямо долара се качи с 0,4 на сто.
Както съобщи гръцкото Министерство на финансите предлагането от 25 милиона евро от страна на инвеститорите е най-голямото досега, а продажбата на ценни книжа на стойност 8 милиарда евро се отчита като голям успех. Същото ведомство обаче признава високата лихва за обслужването на дълга, която налага страната да направи всичко възможно, за да възвърне доверието на инвеститорите и да оздрави обществените си финанси.  Spread-показателятна 5-годишните бонове, продадени вчера се оформи на 350 пункта, spread-показателят на 10-годишните бонове спрямо същите германски бонове падна с 5 пункта и спря на 305 единици.
За международните анализатори това е положителна новина, но те запазват сегашните кредитни рейтинги на страната, както и отрицателните си перспективи за развитието на икономиката й. Сара Карлсън, главен анализатор на агенция Moody’s признава, че за гръцката държава е било много важно търгът да е успешен и това показва, че тя със сигурност ще успее да финансира държавния си дълг и през 2010 година. “Най-важното за Гърция е да реализира мерките. Става дума за политика и за обществена отговорност”, допълва тя.
“Безспорно лихвата на заема е много висока. Това показва колко е важно страната ни да изпълни бюджета си и да възвърне доверието на пазарите”, подчертава и Никос Мангинас от Националната банка на Гърция. “Имаше много съмнения дали този първи търг ще е успех. Но за инвеститор, който изхожда от презумпцията, че Гърция няма да банкрутира предлагането беше много изгодно. Но нека не се залъгваме - ситуацията за Гърция няма да се промени за една нощ. Дългът продължава да бъде изключително висок, а рейтингите на страната - същите”, предупреждава Йоанис Сокос от BNP Paribas.
След успешното приключване на търга с гръцките ценни кножа еврото покачи стойността си с 0,4 на сто спрямо долара и се оформи на 1,4191 долара. Покачиха се и акциите на гръцките банки на Атинската фондова борса с 3,87 на сто, след значителните загуби от последната седмица.

Категории: търг ценни книжа инвеститори евроБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus