Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Социалните партньори са пред споразумение, но се съмняват, че правителството и парламентът ще го приемат

19 Юли 2012 / 18:07:12  Анастасия Балездрова
2159 прочитания

Задоволството си, че първото заседание на тристранната комисия, която ще трябва да реши за промените в трудовото законодателство е преминало в дух на разбирателство и сътрудничество изрази министърът на заетостта Янис Вруция. Той посочи, че всички участници – синдикалисти, работодатели и правителствени представители осъзнават напълно сложната ситуация, в която се намира Гърция и затова са готови да си сътрудничат по най-ефективния начин в настоящите условия.

По-конкретно на масата на диалога седнаха председателите на Конфедерацията на служителите в частния сектор, Конфедерацията на средните индустриалци и търговците, Националната конфедерация на гръцките търговци както и на Гръцката федерация на индустриалците.

Преди срещата от синдиката на служителите в частния сектор ГСЕЕ обявиха, че са за възстановяването на заплатите и трудовите договори на нивото, на което бяха преди промените, които въведе меморандумът за финансова помощ. Другото искане е трудовите отношения да се определят на колективно ниво на базата на свободни преговори между представителите на синдикатите и работодателите. След срещата неговият преседател Янис Панагопулос заяви, че „основният въпрос все още не е получил отговор. А той е дали правителството ще може да наложи резултат от преговорите ни с работодателите на надзорната Тройка”. Според него намаляването на минималната заплата е довела до скок на сивата заетост. „От момента, в който не се предприемат мерки за развитие е необхдимо безработните да получават помощи за по-дълъг период от време”, допълни синдикалният лидер.

От своя страна председателят на Конфедерацията на средните индустриалци и търговците Димитрис Асимакопулос изрази убеждението си, че участниците в диалога могат да достигнат до консенсус, но допълни, че не съществува никаквa гаранция, че правителството ще го приеме и предложи за гласуване в парламента.Предложението на Конфедерацията е да се отмени съкращението от 22 на сто и така минималната заплата от 586 евро, колкото е днес да достигне до 701 евро с намаление от 5 на сто. Другото й предложение е да бъде удължен срокът на валидност на колективните трудови договори.

От Конфедерацията на гръцките търговци също са за възстановяването на минималната заплата до 701 евро с намаление от 7 на сто. Нейният председател Василис Коркидис посочи, че според изследвания „по този начин в рамките на две години в пазара ще се влеят 4,7 милиарда евро, а държавата ще спечели 2,4 милиарда”.

Представителят на Федерацията на индустриалците не направи изявление, но малко по-късно пресслужбата издаде писмено съобщение. В него се посочва, че намаляването на стойността на труда, особено в онези компании, където съществуват възнаграждения, които надхвърлят в процент 100 на сто предвидените в националния колективен трудов договор и премахването на всички пречки за конкурентността са приоритетите на индустриалците в социалния диалог.

Споед министъра работата на тристранната комисия ще приключи в кратки срокове. Той все пак посочи, че  тя не разглежда само трудовите отношения, но и ред други въпроси като сивата заетост, укриването на данъци, неизплащането на трудови и здравни осигуровки и предприемането на мерки за безработните. Паралелно с комисията ще работи и една експертна група, която също ще представя предложения и решения по тези въпроси.

На въпроса в каква насока се движи все пак правителството, след като надзорната Тройка настоява за масово въвеждане на индивидуалните трудови договори, Янис Вруцис отговори непряко: „Само преди няколко дни приветствахме подписването на колективни трудови договори в хотелиерските компании и в частните болнични заведения. Мисля, че това е показателно за нашите намерения”. Веднага след това обаче той посочи, че първата и най-важна задача в момента в Гърция да си върне доверието на кредиторите. По-рано днес представител на Европейската комисия обяви официално, че техните представители ще пристигнат в Атина на 24 юли.

Веднага след това министърът обяви предприемането на драстични мерки с цел ограничаването на укриването на данъци и осигурителни вноски. През следващите дни Янис Вруцис ще подпише министерски решения, с които регистрите на осигурителните каси ще бъдат свързани с Главната дирекция за приходите на министерството на финансите. „По този начин, без да е необходима никаква допълнителна работа контролните органи ще могат да сверят данните и да установят кои от мнимите пенсионери не подават данъчни декларации. Така ще бъдат разкрити всички случаи на незаконно получаване на пенсиите на починали лица от техните близки”. От министерството обявиха също, че различните социални служби по места ще бъдат обединявани в общи помещения с цел да се спестят разходите. Където е необходим допълнителен персонал ще бъдат изпращани служители от други държавни служби.

Категории: Политика Общество тристранна комисия социални партньори диалог колективни трудови договори министерство на заетостта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus