Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Собствените на бензиностанции не искат касови апарати

27 Януари 2010 / 22:01:50  GRReporter
2593 прочитания

Нов конфликт се разгори между търговците горива на дребно и едро в Гърция. Съюзът на гръцките собственици на бензиностанции настояват  да се приложи единна електронна система за отчитане на търговията с горивата - от внасянето на продуктите до крайния потребител. Освен касови апарати от Съюза предлагат въвеждането на сателитна система за цялостно наблюдение на движението на горивата от пристанището през преработвателните заводи до кварталните бензиностанции.

От друга страна Федерацията на гръцките търговци на горива настоява за слагането на осем хиляди и петстотин касови апарати в бензиностанции из цяла Гърция, без да се обвързва с внос-износа на горива.  От федерацията на търговците на едро съобщават, че до момента безнаказано се извършва системно нарушение в търговска дейност на всички гръцки бензиностанции, като не се издава задължителния първичен счетоводен документ – касова бележка.

Парадоксът в случая е, че по действащия в момента закон собствениците бензиностанции не са задължени да издават касови бележки на клиентите си на дребно. Касовите апарати, които съществуват в гръцките бензиностанции са за издаване на бележки само при продажба на допълните продукти/стоки предлагани в търговския обект (например чистачки за стъкла, антифриз и др.), но не и за бензина, с който си пълним резервоара на колата.

Събирането на касови бележки е една от мерките, които министерството на финансите включва в данъчната реформата. Целта е да се достигне до ефективно намаляване на данъчните измами и некоректното отчитане на годишни приходи. Липсата на каквато и да е отчетност върху оборота на бензиностанциите е в пряко противоречие на строга данъчна политика, която правителството на ПАСОК обяви, че ще следва в борбата с корупцията в Гърция.

Категории: БензиностанцииГориваКасови апарати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus