Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Снеха имунитета на шестима депутати от Златна зора

16 Октомври 2013 / 17:10:33  GRReporter
777 прочитания

С голямо мнозинство гръцкият парламент отне имунитета на шестима депутати от Златна зора, срещу които се очаква да бъдат повдигнати обвинения за различни престъпни действия. В гласуването участваха 247 депутати, като сред тях се намираха само двама лидери на партии – Фотис Кувелис от Демократичната левица и Панос Каменос от Независимите гърци.

Депутатите, чийто имунитет бе свален са Илиас Касидиарис, Илиас Панайотарос, Панайотис Илиопулос, Евстатиос Букурас, Георгиос Герменис и Хрисоваландис Алексопулос.

Златнозорците отказаха да участват в гласуването, като аргументираха решението си с нежелание „да легализират този опит за уронване на конституцията и държавния ред от страна на правителството”, както заяви Илиас Касидиарис в опита си да придаде политически характер на действията, за които ще отговарят пред правосъдието.

Той каза още, че гонението срещу Златна зора е „гнусен заговор”, нареден от „чуждестранни центрове на управление – Европейската комисия и американците” и допълни, че „тези, които трябва да седнат на подсъдимата скамейка са крадците и измамниците, които унищожиха страната и я продадоха на лихварите”.

Ден по-рано лидерът на Златна зора Никос Михалолиакос и депутатите Христос Папас и Янис Лагос поискаха разрешение да отидат в парламента за да участват в гласуването за премахването на имунитета на техните съпартийци. Тяхното искане бе отхвърлено от прокурора на затвора в Коридалос, където са задържани в рамките на предварителния арест.

В четвъртък се очаква да бъде гласувана поправка в закона, по силата на която се очаква да бъде прекъсвано държавното финансиране на партиите, чиито членове са подсъдими за участие в престъпна организация и терористични действия. Според източници всички парламентарни сили подкрепят предложението на правителството. Това важи и за основната парламентарна партия СИРИЗА, която внесе своя поправка по същия въпрос. В предложението си левите предлагат мярката да бъде прилагана за участие в престъпна група, но не и за тероризъм.

В един отчаян опит да предизвика реакции Златна зора също внесе, но извън определения срок поправка, в която иска спирането на държавното финансиране към всички партии. Екстремистите бяха внесли предложение за закон за намаляване на държавното финансиране към партиите още през 2012.

В същото време и паралелно с криминалното разследване Службата за борба с финансовите престъпления провеждат проверки на финансите на екстремистката партия. Четирима инспектори разследват счетоводството на Златна зора в централните й офиси на булевард Месогион.

Проверки се извършват също в офиси на депутати и служители на партията. Целта на държавните институции е да установят кои са спонсорите на организацията. Очаква се да бъдат разследвани също връзките на Златна зора с бизнесмените, които са предоставили хранителни продукти за акциите на партията.

Категории: Политика парламент депутатски имунитет Златна зора гласуване държавно финансиране на партиите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus