Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съмнителни статистически данни за състоянието на Гърция са център на внимание в Брюксел

12 Януари 2010 / 14:01:30  GRReporter
2058 прочитания

Достоверността на статистическите данни за нивото на държавния дефицит и външния дълг на Гърция са пак под въпрос, след  като излезе Докладът на Европейската комисия за икономическото състояние на страната.  Докладът е адресиран до министрите от Европейския съюз и по същество казва, че независимо от постоянните усилия  EUROSTAT от 2004 година насам се отбелязват системни пропуски и слабости в системата на събиране и отразяване на надеждна финансова информацията в Гърция.  

Гръцките статистически данни имат дълга история на съмнителна достоверност според европейските наблюдатели. Констатирани са редица нередности от 1997 до 2004 година. През 2004 година EUROSTAT изразява дълбоки резерви по пет точки от представените икономически данни. В доклада на комисията се подчертава, че EUROSTAT няма роля на контролен орган и крайните данни зависят от добросъвестното и компетентно събиране и отразяване на данните от страна на администрациите на държавите-членки.  

Основните проблеми, които европейските специалисти отбелязват са свързани с липсата на прозрачност и политическата намеса при събирането и обработката на информацията за икономическото състояние на Гърция. Това подсилва недоверието в ефективността на работата на Националната статистическа служба и нейната независимост. Поради тези причини EUROSTAT не е в състояние да потвърди размера на гръцкия държавен дефицит и външния й дълг.

В същото време новият комисар по финансовите въпроси на Европейския съюз Оли Рен изрази увереност, че гръцкото правителство е наясно със сериозността на икономическото състояние на страната. До края на януари еврокомисарят очаква да бъде представена и Програмата за стабилност и развитие.  В нея трябва да бъде представен  конкретен и подробен план на правителството за справяне с държавния дефицит на страната, който по официални данни достига почти 13% от БВП за 2009 година. На въпрос на евродепутат за вероятността Гърция да бъде изхвърлена от групата на страните от Еврозоната при положение, че не може да овладее на държавния си дефицит, Рен отговори: „Няма подобна вероятност и не мисля, че това е решение. Комисията следи със загриженост случая на Гърция и вярваме, че управляващото правителство може да овладее настоящето състояние.”

Междувременно на посещение в Атина пристигна и мисия на Международния валутен фонд, която има основна цел  да предостави експертна помощ в областта на промените в социално-осигурителната система, данъчната реформа и подготвянето на подробните икономически програми на правителството за следващите три години. Посещението на представителите на МВФ е в рамките на рутинна проверка и е по искане на правителството на ПАСОК. За по-малко от месец това е второто посещение на мисия на Фонда в страната.

Категории: ИкономикаПолитикаСтатистика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus