Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съмнения за успеха на гръцкия buyback

28 Ноември 2012 / 18:11:01  Виктория Миндова
1500 прочитания

Основна грижа на гръцкото управление в момента е как да привлече инвеститорите да участват в обратното закупуване на облигациите (buyback bonds) издадени в началото на тази година. Това остава и една от най-неясните части на договорката на Гърция с кредиторите за възвръщане на устойчивостта на външния дълг. Пазарната стойност на гръцките държавни облигации продължава да расте и не е изключено да надмине предлаганата от правителството цена за обратното им изкупуване. 

“Патриотичен дълг е успехът на обратното закупуване на дълга”, заяви на пресконференция в Атина гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Той подчерта, че министрите от еврозоната са се ангажирали да съдействат на страната, за да се намали външния дълг на Гърция с 20%, ако средиземноморците изпълнят задълженията си по договора за финансова помощ.

Ръководителят на Агенцията за управление на държавния дълг Стелиос Пападопулос настоява, че офертата, която гръцкото правителство дава за изкупуване на облигациите е много изгодна за инвеститорите. “Средната цена на облигациите, които в момента предлагаме да изкупим обратно бе 25% от номиналната им стойност, когато за първи път започнаха да се търгуват на вторичния пазар през март тази година. Стойността им падна през лятото до 14% средно от номиналната и сега се движи около 28%. Затова 35% е много привлекателна оферта за инвеститорите, които държат гръцки дълг”, заявява Пападопулос.

Официалните власти настояват, че изкупуването на дълга ще стане на доброволна основа, но местните икономически анализатори наричат процеса “доброволно участие със задължителен характер”.

Процесът ще се ръководи от Агенцията за управление на външния дълг и се очаква да започне в началото на следващата седмица. Стурнарас наблегна, че условията за Гърция да получи средствата от финансовата помощ са две. Едното е народните събрания на страните от еврозоната да гласуват отпускането на помощта. Другото е Гърция да предостави доклад с резултатите от обратното закупуване на облигациите.

От дебатите за успеха на процеса в обществото прозира голямо недоверие в успеха на обратното закупуване на книжата. То се разглежда като жертва, която местните инвеститори трябва да направят, но няма да има очаквания успех. Социално-осигурителните фондове държат облигации с номинална стойност 5,5 милиарда евро. Въпреки че пазарната им цена е ниска, обратната им продажба ще намали допълнително капиталовата им адекватност и остава спорно дали те трябва да вземат участие в процеса.

"Тези, които със сигурност ще имат голяма печалба от обратното закупуване на гръцките облигации са спекулантите". “Тези, които със сигурност ще имат голяма печалба от обратното закупуване на гръцките облигации са спекулантите”, коментира пред GRReporter гръцки финансов журналист. Той пояснява, че външни инвеститори и хедж фондове са закупували гръцки държавни книжа на вторичния пазар на изключително ниски нива в сравнение с номиналната им стойност в периода на предизборните борби това лято. Офертата 35 цента за едно евро гръцки дълг за този тип инвеститори представлява златна мина и най-вероятно те ще се възползват от възможността.

“Сега започват трудностите. Това подчертах и пред днешния министерски съвет. Месеците, които са пред нас ще бъдат много тежки, защото трябва да да приложим това, което гласувахме”, заключи финансовият министър.

Категории: ИкономикаПазари изкупуване на дълг Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus