Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съмнения за полицейски арест на сирийски бежанци в област Еврос

14 Ноември 2013 / 11:11:55  GRReporter
1284 прочитания

Гръцкият филиал на Върховния комисариат за бежанци те на ООН е получил сигнал, че около 150 бежанци от Сирия са били задържани от полицията в граничен район в северната част на област Еврос. Според жалбата сирийците са влезли на гръцка територия сутринта на 12 ноември и сред тях има много семейства с малки деца. Информацията стигнала до организацията  от членове на същата група бежанци, които са заявили, че са близки на задържаните. Те разказали, че около 70-80 души се намирали в двора на църквата в село Пранги до Орестиада и други 80-90 в намиращ се наблизо горски район.

От полицията не потвърдили информацията, затова вечерта на същия ден екип на организацията посетил селото, за да установи какво се случва. Жители на Пранги разказали, че видели как група от около 80 чужденци, които по-рано се намирали около църквата били откарани с полицейски коли в неизвестна посока.

Комисариатът за бежанците информира, че въпреки непрекъснатите си контакти с полицейските органи на местно, областно и централно ниво, не е успял да открие двете групи от бежанци. В съобщението на организацията се посочва, че до днес те не са били откарани в Центъра за пръв прием до Орестиада, където по закон трябва да бъдат регистрирани и да бъде установена тяхната самоличност.

Организацията призова гръцките власти да разследват какво се е случило със 150-те сирийци, които според свидетели се намират в област Еврос от 12 ноември. Тя припомня, че по силата на действащото в Гърция законодателство властите са задължени да установят какво е тяхното състояние, да покрият основните им нужди и след това да започнат административните процедури за определянето на техния статут.

„Специално за хората, които напускат Сирия, Върховният комисариат е отправил непрекъснати призиви към Държавите да улеснят достъпа им до безопасна среда и да избягват да ги връщат към съседни на Сирия държави, които днес поемат основната отговорност за приема на над 2,2 милиона сирийски бежанци”, подчертават от ООН.

В същото време, според доклад на германската неправителствена организация Pro Asyl , основан на свидетелствата на десетки имигранти, гръцките власти в Егейско море и област Еврос използват нечовешки и незаконни методи, за да принудят пришълците да се върнат обратно. Някои от случаите се описват като изтезания. В продължилото една година изследване членове на  Pro Asyl са взели интервюта на живо от 90 имигранти в Германия, Гърция и Турция. Тя е страната, в която според доклада имигрантите биват връщани обратно. 

Според ръководителя на разследващата група Гюнтер Буркхарт , „Германия осигурява защита на  почти 100 на сто от сирийските бежанци, но това важи за онези от тях, които успяват да стигнат до нея”.  Той е направил изявлението за германската телевизия n.tv, която коментира: „Който успее да дойде може да остане. Германия е оставила на други мръсната работа за връщането на бежанците обратно”.

49 от участвалите в изследването имигранти са били от Сирия. Данни са предоставили също 32 души от Афганистан, 5 от Сомалия и 4 от Еритрея. Те са заявили, че често групи от имигранти, които са се придвижвали пеш или с лодки в морето са били връщани всички заедно, без да им бъде предоставена възможност да подадат молба за политическо убежище или за разглеждане на всеки случай по отделно.  

От общо 90 участници, 76 са казали, че са били върнати поне веднъж. 16 от тях са били върнати от област Еврос в северна Гърция и 60 от островите в Егейско море (повечето от Фармакониси и някои от Лесбос, Хиос и Самос). Останалите са били връщани повече от един път – обикновено първо от сухопътната граница в Еврос и след това от Егейско море.

Имигрантите разказали, че в повечето от случаите, когато успявали да стъпят на гръцка територия, били връщани обратно в морето в лодки, които не биха могли да бъдат определени като безопасни за пътуване. Всичко това ставало под заплахата на оръжие и след като властите им отнемали личните документи.

В доклада се описват множество случаи на малтретиране на имигранти в Гърция, особено на онези от тях, които са стигнали до остров Фармакониси. „Третирането на девет мъже от Сирия би могло да се определи като изтезания”, се посочва в текста.

В някои случаи имигрантите са били задържани без да могат да контактуват с никого, нито са им били поискани някакви други данни освен тяхната националност. Поне веднъж лодка, която пренасяла имигранти била върната обратно, след като самият й водач се обадил на телефона за спешни случаи.

„Биеха Д. по много жесток начин. Един го удряше с дърво, а друг стъпваше на главата му. Д. плачеше и им викаше на арабски „не съм животно”, а те отговаряха „спри да говориш”. Според други свидетелства имигрантите са били връщани масово, дори когато сред тях имало възрастни или болни хора.

Сирийски имигрант, който пристигнал на остров Самос описал срещата си с властите по следния начин: „Носеха маски и виждахме само очите им. Стреляха във въздуха три – четири пъти и се качиха в лодката. Вдигнахме ръцете си, дърпаха жените за косите, не разбирахме какво казваха. Накараха ни да застанем на колене, взеха парите ни, хвърлиха мобилните телефони и куфарите ни в морето”. По думите му лодката била върната и изоставена в турските териториални води, като преди това моторът й бил повреден. 

Категории: Криминална хроника имигранти бежанци Сирия Върховен комисариат на ООН за бежанците Pro Asyl доклад
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus