Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Смесени сигнали от чужбина за бъдещето на гръцката икономика

05 Октомври 2010 / 16:10:02  Виктория Миндова
1919 прочитания

Консолидирането на държавните финанси и строгата икономическа политика, прилагана от гръцкото правителство даде първият положителен отзвук.  Международната оценителна агенция Moody's излезе с изявление, че разглежда възможността за ново повишаване на кредитния рейтинг на страната. „Впечатлени сме от реформите направени от правителството,” заяви пред Bloomberg старшият анализатор на агенцията за оценка на кредитния рейтинг Антъни Томас.

По-скептични се оказаха финансовите анализатори от Financial Times, които определиха финансовия бюджет за 2011 година като доста амбициозен и доста труден за изпълнение. Според анализаторите Гърция си е поставила нелеката задача да намали бюджетния дефицит на 7% от БВП до края на 2011. Чуждестранните наблюдатели от изданието заявяват, че това няма как да стане,поради два фактора -  единият е високата стойност на инфлацията, а вторият е високите разходи в сектора на държавното въоръжение, част от които са били отложени за следващата година.

В същото време източници от министерството на финансите заявиха, че крайният вариант на финансовия план за следващата година ще излезе на 18 ноември, след одобрението на Европейската комисия на промяната на стойността на ниския показател на данък добавена стойност. В представянето на бюджет 2011 правителството е заложило един милиарда евро допълнителни приходи от увеличаването на 11-процентовото ДДС на 12% или 13%. В този случай хранителните стоки и лекарствата, които до момента се облагат с този показател, ще бъдат прехвърлени в по-долна група и тяхното ДДС ще стане 5,5%. Други стоки от средната група, които се отчитат като луксозни ще бъдат прехвърлени към главния показател на ДДС от 23%.

Същият източник от финансовото министерство заяви, че мерките взети от правителството имат една основна цел и тя е намаляване на бюджетния дефицит в абсолютна сума. На критиките, че държавното управление прибягва до ново повишение на данъците и допълнително окастряне на работните места в държавната администрация, представителят на държавните финансисти заяви, че няма друг начин за намаляване на липсите в държавния бюджет. „Намаляване на разходите и вдигане на данъците (там където е възможно) е единственият начин да се намали дефицита,” настоя държавният служител. Той заяви, че след като в деветмесечния период правителството е събрало 36 милиарда евро приходи от 52-та милиарда евро заложени до края на годината, целите от началото на годината ще бъдат изпълнени. Тази увереност се крепи върху предстоящото събиране на приходи от данъка върху превозните средства, които ще влезнат в държавния джоб декември тази година, както и плащанията последвали от данъчната амнистия. Крайният срок за вписване на едноличните търговци и предприятия за данъчно амнистиране е 12 ноември, откогато ще започне изплащането на дължимите суми.

Според информацията предоставена от източници близки до финансовото министерство, в момента тече реформа в районните данъчни управления, която ще увеличи резултатността на контролните органи. В полезрението на данъчните са влезли около 2500 собственици на яхти (физически и юридически лица) и други луксозни придобивки, които ще бъдат подложени на щателна проверка за верността на данните предоставени в данъчните им декларации за предишния отчетен период. Независимо от това, общественото мнение в Гърция все още подлага под съмнение ефективността на данъчните служби и намира за несправедливо повишаването на данъчната тежест върху обикновения данъкоплатец, когато сивата икономика все още е извън контрол.

Не на последно място са и плановете на правителството за задвижване на приватизационните процеси, които включват както различни държавни предприятия, така и препоръки за бъдещето на търговските банки с държавно участие (ATEbank и Земеделска банка). Внасянето на официалния доклад с препоръки на международните консултанти от Lazard, HSBC и Deutsche Bank се очаква да излезе в края на октомври тази година.

Категории: ИкономикаПазари криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus