Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Служителите се броят... през лятото

12 Юни 2010 / 12:06:00  GRReporter
1664 прочитания

Броят на служителите в държавния сектор никога не е бил ясен. Нито държавата е наясно с колко служители разполага (счита се, че са около 800 000), колко й струват, в кои служби и институции са заети и какви дейности изпълняват. Преброяването на служителите в държавния сектор започва официално на 12 юли и ще приключи на 23 юли. Целта е най-накрая администрацията да има ясна представа за човешките ресурси, с които разполага и да може да контролира техните заплащанията, тъй като съществуват и много случаи в които има двойно заплащане.

Преброяването на служителите е първата крачка и за приложението на новата обединена схема за заплащне, която тръгне от 2011 г. Правителството се обвърза с меморандум, за да създаде една опростена система на заплащане, която ще покрива основната заплата и надбавките. Министерство на финансите счита, че ще има полза от преброяването и от общата електронна база данни за заплащанията, тъй като по този начин ще могат да се установят различните случаи на нередовно заплащане. Освен това ще бъдат прекъснати и голяма част от надбавките, които получават политическите служители в министерствата.

В тази насока ще бъде създадена Обединената служба за заплащанията и от 1 ноември всички служители в държавния сектор ще получават заплатите си оттам. Служителите ще попълват по електронен път документа, в който ще съобщават 74 графи с данни за образованието си, за служебните си данни и т.н., за да бъдат регистрирани. Поверката ще се състои в кръстосване на данните с данъчните служби, а впоследствие служителите ще получат личен код за получаване на заплата.

Същевременно, се очаква в следващия месец в рамките на административнат ареформа, която се провежда чрез плана Каликарти, 80 000 служители в общинските и областните управи, в кметствата и министерствата да бъдат преместени на работа в друга новоучредена служба. Те ще могат да заявят службата, в която предпочитата да бъдат преместени, преди да бъдат проведени задължителните размествания. От 1 юли с издаден циркуляр ще започне операцията за разместване на служителите, която изпраща ясно послание за големи промени в държавния сектор. Целта е да бъдат покрити реалните нужди в администрацията, но и да бъде изпратено послание към „тройката” и към чуждите кредитори, че Гърция е решена да успее да спести разходи.

На позициите, които няма да бъдат заети чрез доброволните премествания, ще бъдат поставени служители чрез задължително прехвърляне. Целта е новите самоуправи, които ще поемат задълженията си в началото на 2011 г. да бъдат изцяло подготвени от гледна точка на служители. За да не бъдат предизвикани семейни проблеми, служителите, които ще бъдат преместени задължително ще бъдат в града, където са били дотогава.

 

 

Категории: АктуалноПолитика служители заплати реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus