Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Служителите от Eurobank се отказват от заплата, за да предотвратят национализация

09 Април 2013 / 10:04:22  GRReporter
1719 прочитания

Eurobank поиска от служителите си и от мениджърския състав да се откажат от две заплати, за да вземат участие в рекапитализацията на банката. След провала на сделката между Националната банка на Гърция (NBG) и Eurobank, двете финансови институции ще се рекапитализират поотделно. Според последната информация Eurobank има нужда от 5,8 милиарда евро, за да се задържи на повърхността и да не фалира. От Гръцкия фонд за финансова стабилност настояват, че държавата има средства за рекапитализация на четирите системни банки. Ако фондът финансира напълно дупките в NBG и Eurobank, те ще станат държавна собственост.

В Eurobank се опитват да избегнат пълната национализация. Търсят начин да наберат 10% от нужния капитал от частни инвеститори, за да може контролът на банката да остане независим от държавата. Управлението на институцията възнамерява да пусне конвертируеми облигации на стойност един милиард евро. В същото време иска да набере 480 милиона евро капитали от частни инвеститори, а останалата сума да дойде от спасителния фонд, съобщава Катимерини. Управлението на банката поощрява служителите да инвестират една или две заплати, за да може да вземат в участие повишението на капитала и да подпомогнат избягването на национализацията.

Националната банка на Гърция (NBG) от своя страна има нужда от 9,8 милиарда евро. “Ако не успеем да съберем минималната сума за участие на частните инвеститори, Гръцкият фонд за финансова стабилност ще покрие пълната стойност за рекапитализацията на банката”, се казва в официално съобщение на NBG. Самата рекапитализация на банковата система трябва да завърши до края на април тази година. Финансови анализатори коментират, че ако големите финансови институции не са намерили нови инвеститори до момента, трудно ще ги открият в следващите две седмици.

Въпреки че сливането се провали, NBG продължава да държи 85% от акциите на Eurobank. Повечето финансисти смятат за почти сигурно, че NBG няма да може да покрие рекапитализацията на погълнатата банка. Ако пълната тежест на рефинансирането падне върху Гръцкия фонд за финансова стабилност, както се очаква, той ще стане основен акционер в двете институции. Тогава решението дали банките да се слеят, продадат или разбият на части остава в ръцете на фонда и държавата.

В момента управителните съвети на двете банки се съвещават, за да вземат решение как ще се развие рекапитализационния процес. Докато мениджмънтът се опитва да намери изход от затруднението, малките акционери в двете големи банки подадоха поредица от жалби, защо не са били уведомени предварително за провала на сделката по сливането. Управленията на NBG и Eurobank първо уведомиха централната Банка на Гърция, след което новината гръмна в общественото пространство. В резултат на това цените на акциите на Атинската фондова борса на двете институции се сринаха с 30% този понеделник.

Категории: ИкономикаКомпании NBG Eurobank рекапитализация криза Гърция банков крах
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus