Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сливането на Alpha Bank и Eurobank EFG се отлага

30 Януари 2012 / 15:01:38  GRReporter
1708 прочитания

Двете големи гръцки частни банки Alpha Bank и Eurobank EFG няма да се обединят преди приключването на процедурата по Private Sector Involvement. В официално съобщение на Alpha се казва, че няма ясни срокове за приключване на сделката и то ще се финализира след приключването на окастрянето на гръцкия дълг. От същата банка казват, че когато има нови съобщения, те ще бъдат оповестени на инвеститорското общество.
    Решението на Alpha Bank дойде изненадващо, защото само преди една седмица на 23 януари Комисията по конкуренцията даде разрешение за осъществяването на сливането.

    Малко след съобщението на Alpha Bank и от Eurobank EFG се появи специално съобщение. В него обаче се дава по-различна картина. “Eurobank EFG заявява, че се намира в процес на преговори с Alpha Bank, за да се приключи процедурата по сливането на двете институции колкото е възможно по-скоро и смята, че няма причини за забавянето й”.

    Със съобщение излезе и гръцкото министерство на финансите, което припомни, че още от самото начало е подкрепило сливането на двете банки като стъпка към увеличаването на конкурентността на банковата система в Гърция. “Събранията на акционерите на двете банки се проведоха на 15 ноември 2011 и одобриха обединението си. Т.е. ова стана след решенията на Европейския съюз от 26 и 27 октомври 2011, които определиха и параметрите на гръцкия PSI”, заявяват от финансовото министерство. Министерството твърди, че и двете банки следят отблизо преговорите между правителството и представителите на частните кредитори и няма някаква съществена промяна в тях, която да обяснява решението за отлагането на обединението.

    Атинската борса и Комисията по ценните книжа веднага спряха търгуването на акциите на двете банки и разпоредиха проверка на транзакциите им поне за последните седем сесии на борсата. Новината веднага стана централна за гръцките медии.

От известно време в банковите среди витаеше слухът, че дългоочакваното сливане, което щеше да доведе до създаването наа най-голямата частна банка в Гърция може да завърши с провал. Обясняваше се с изключително трудните условия, при които оперира гръцката банкова система в момента. По-точно след приключването на проверката на кредитните портфейли на банките от Black Rock Solutions и след предложеното решение за рекапитализацията им чрез издаването на правомощни акции обединението не е наложително. С други думи пред двете банки вече не стои заплахата от национализиране.

Категории: Alpha Bank Eurobank EFG PSI отлагане на сливането акции атинска борса гръцки банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus