Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Следващата седмица Гърция ще преговаря с кредиторите в Париж

29 Август 2014 / 14:08:04  GRReporter
674 прочитания

Гръцкото правителство ще удължи едностранно режима на защита на основното жилище на длъжниците при определени условия, ако не успее да убеди тройката в Париж. Правителствени източници казаха за вестник Катимерини, че има “силна политическа воля от двете партии за защита на основното жилище”, без да се изключва внасянето на съответната законодателна промяна. При съществуващия преходен режим, който приключва в края на годината, под защита са неинформираните кредитополучатели, които отговарят на определени критерии и са подали искане в банките. Под този режим попадат по-малко от 5000 кредитополучатели.

Високопоставен източник от Министерството на правосъдието поясни, че относно продажбите на имоти на търг заради данъчни задължения правителството не е съгласно с искането на тройката имотите да се продават на 1/3 от номиналната им стойност. А ще настоява това да става на 2/3 от номиналната стойност. Отново същият фактор потвърди, че “ще бъде издадено нареждане на премиера за закрила на слабите кредитополучатели. Според информациите, от Нова Демокрация са дадени са указания на компетентните министри да стане ясно, че правителството няма да остави незащитени уязвимите социални групи, като подобно е и отношението на ПАСОК.

На среща на министъра на финансите Гикас Хардувелис със заместник-министъра на административната реформа са обсъдени висящи теми между министерството на административната реформа и тройката, като структурните реформи в държавния сектор, новата щатна таблица за заплатите в държавния сектор, дейностите по меморандума, новият закон за назначенията в държавния сектор.

Днес Хардувелис ще продължи с подготвителните срещи, касаещи срещата с тройката- с останалите министри, които ще пътуват за Париж- с министъра на заетостта Йоанис Вруцис и министъра на развитието Никос Дендиас.

Според програмата, гръцката мисия ще замине за Париж във вторник, 2 септември, и същия ден ще е първата среща с ръководителите на тройката. В нея ще уастват Гикас Хардувелис и икономическият щаб, тъй като ще се обсъждат теми като новия бюджет, покриване на финансовия дефицит за 2015, темата за данъците и особено за данъка върху недвижимите имоти, съдебните решения, поставящи в риск изпълнението на бюджета. Очаква се гръцката страна да постави въпроса за освобождаване от данъци.

В сряда, на 3 септември, щафетата на преговорите ще поемат министрите на заетостта, на развитието, на правосъдието и на административната реформа, които ще обсъждат теми като осигуряването, съкращенията, новата щатна таблица за заплати в държавния сектор, “червените” кредити. В четвъртък сутринта ще има нова среща с цел обобщаване на срещите и изготвяне на план за контрол, който ще влезе в сила от средата на септември.

Трябва да се отбележи, че според информациите срещите ще са в офисите на Отганизацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Пол Томсен

Междувременно стана ясно, че Пол Томсен няма да участва в парижката среща, където Международният валутен фонд ще изпрати “малка мисия” начело с новия представител в тройката Риши Гоял, въпреки желанието на Томсен да участва. Това беше пояснено във вчерашното изявление за печата на МВФ, в което се подчертава, че срещата е само “пролог” на срещата в Атина в края на септември.

Според съобщението Томсен няма да участва в срещата заради натовареност в качеството му на новия директор на европейския отдел на МВФ, но ще остане “тясно свързан с гръцката програма”.

Според информациите не е сигурно дали Томсен ще участва и в срещата в Атина за приключване на преговорите.

Категории: тройка среща в Париж Гикас Хардувелис Пол Томсен
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus