Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След три години мъки приватизираха една трета от държавния тотализатор

02 Май 2013 / 12:05:56  GRReporter
1128 прочитания

Финансовият фонд Emma Delta LTD купи 33% от гръцкия държавен тотализатор ОПАП за 652 милиона евро. Преди месец компанията внесе оферта за 622 милиона евро, която не беше одобрена.

Приблизителната оценка на една трета от стойността на ОПАП е близо до 700 милиона евро. Управителния съвет на компанията заедно с Агенцията по приватизация разгледаха първоначалното предложение на инвестиционния фонд и отказаха да приемат по-ниската стойност. В последствие Emma Delta наддаде още 30 милиона евро към първоначалната си оферта, които ще изплаща на траншове и спечели търга.

В подкрепа на продажбата, Агенцията по приватизация обяви, че получената цена е 18,6 пъти по-висока от очакваните печалби за 2013. В допълнение в следващите 10 години приходите на ОПАП като изцяло държавна компания нямало да надминат 360 милиона евро, което е с 50% по-малко от получената цена за 33% от дела на фирмата сега.

Продажбата на част от ОПАП има стратегическо значение за правителството. Това е първата реална приватизационна сделка от програмата, на която се крепеше цялата предизборна платформа на Андонис Самарас. Продажбата на част от ОПАП има стратегическо значение за правителството. Това е първата реална приватизационна сделка от програмата, на която се крепеше цялата предизборна платформа на днешния премиер Андонис Самарас.

Преди година Нова демокрация обеща, че ще използва приватизацията като двигател за стимулирането на икономическия ръст, но след встъпване на власт не успя да направи много, за да удържи на обещанието си. Самата програма беше приета още преди три години, но нито едно правителство досега не успя да започне реално процеса. Продажбата на част от ОПАП трябва да покаже на външните инвеститори, че Гърция е готова да въведе в ход приватизационните процеси в страната.

“С успех приключи първата голяма приватизационна сделка, която осъществи страната ни”, заяви с гордост министърът на финансите Янис Стурнарас. Според него сделката носи много ползи за Гърция, като не само се повишава доверието в местната икономика, но се увеличават с 30% приходите в държавната хазна от данъци върху печалбата на конкретното предприятие. “Правителството ще продължи да изпълнява програмата за приватизация, за да гарантира възможно най-бързия изход на страната от сегашната криза при възможно най-добрите условия.

СИРИЗА, които са идеологическите и политическите противници на днешното коалиционно правителство, смятат приватизацията за скандална разпродажба, която е в ущърб за гръцките граждани. Те не само не са съгласни с процеса на раздържавяване, но смятат, че държавно контролираните предприятия са единствените инструменти, които могат да подпомогнат възстановяването на местната икономика.

“ОПАП е собственост на гръцкия народ и трябва да остане така, а печалбата му да е насочена към пенсионните фондове на страната, които вече са унищожени от водената политика на фискална консолидация”, се казва в съобщението на СИРИЗА.

Emma Delta LTD

Инвестиционният фонд Emma Delta LTD, който придоби 33% от ОПАП е 66,7% притежание на чеха Иржи Смежик и 33,3% на гръцкия милионер Георгиос Мелисанидис. Смежик е на 42 години и е завършил факултета по математика и физика в Карловия университет в Прага. След това специализира математическа икономика, което го подготвя за навлизане във финансовите среди. Според описанието му в сайта на банка Пиреос през 1992 той става изпълнителен директор на фонда PUFF Consulting s.r.o. Две години по-късно отива в отдел “Продажби” на Middle Europe Finance, като специализира в изкупуването на активи.

До 2004 Иржи Смежик придобива 34% от TV Nova Group в Чехия и се присъединява към PPF Group NV. През 2008 става член на управителния съвет на PPF, която миналата година кандидатства за изкупуването на гръцката газова компания ДЕПА.

Другият акционер в Emma Delta e Георгиос Мелисанидис, който е син на корабния магнат и търговец с горива Димитрис Мелисанидис. Бащата Мелисанидис е собственик на петролната компания AEGEAN OIL и присъства в списъка на Lloyd’s между 100-те най-влиятелни фигури в световния корабен бизнес.

Синът му Георгиос Мелисанидис управлява едно от дъщерните дружества холдинга на баща си - Aegean Shipping. Компанията има на разположение пет танкера от среден размеер и сега Мелисанидис-младши е поръчал построяването на шест танкера (еко-вид) в корабостроителницата Daesun. Те ще са с капацитет 52 хиляди dwt и трябва да бъдат доставени до началото на 2014. Общата стойност на поръчката надминава 200 милиона долара.

Връзката между корабния бизнес и националния тотализатор в Гърция не е толкова далечна, както може да изглежда на пръв поглед. Димитрис Мелисанидис за дълго време бе председател на футболния клуб АЕК и остава негов горещ поддръжник. В края на април тази година АЕК изпадна от националната футболна лига и след поредица от финансови неудачи на неговото управление беше преместен във втора категория. Освен това, АЕК остава един от легендарните гръцки футболни отбори, които нямат официално игрище и се налага футболистите му да наемат различни помещения, за да извършват тренировки.

Според изданието Имерисиа, Мелисанидис иска да използва новопридобитото си влияние в ОПАП, за да активира финансирането на стадион за любимия си отбор. В допълнение, той ще се опита да привлече и чешкия си партньор, който според запознати има свободен запас за странични инвестиции.

“Какво са за теб 20 милиона евро, нужни за проекта за новия стадион”, казва Мелисанидис на Смежик, цитиран от Имерисия.

Категории: ОбществоИкономикаКомпании ОПАП АЕК приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus