Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След рекапитализацията частните банки ще са с една по-малко

30 Април 2013 / 19:04:16  GRReporter
1215 прочитания

Бързото връщане на Eurobank към частния сектор е основен приоритет за нас, заяви на общото събрание председателят на банковата институция Тимос Христодулу. Eurobank се оказа единствената от големите търговски банки в Гърция, която не успя да събере 10% частни капитали, за да избегне национализирането в процеса на рекапитализация на финансовата система.

“Eurobank в момента се намира в края на един цикъл и в началото на нов. Този преходен период ще бъде кратък и изисква помощта на всички, за да може да реформираме банката и да я възвърнем възможно най-скоро в рамките на частния сектор. Там където принадлежи и може да изпълнява истинската си роля, като водеща частна търговска банка”, подчертава Христодулу.

Той предвиди, че Фондът за финансова стабилност, който черпи средствата си от европейската помощ, ще инициира сливането на по-малки гръцки банки към системата на Eurobank. Целта е да се създаде една по-мощна и устойчива финансова институция, която на по-късен да привлече и външни инвеститори.

Изпълнителният директор на Eurobank Никос Нанопулос заяви, че управителният съвет е взел под внимание всички факти и обстоятелства и единодушно се е съгласил Гръцкия фонд за финансова стабилност да поеме оздравяването на банката. Той ще покрие малко сумата от 5,8 милиарда евро, която е необходима, за да може капиталовата адекватност на институцията да отговаря на изискванията на надзора. Нанопулос отбеляза, че е много трудно да се намерят 583 милиона евро (10% от нуждите за рекапитализация) от частни инвеститори, затова се налага национализацията на банката.

“Прекъсването на процеса по сливането на Eurobank създаде сериозна несигурност в инвестиционното състояние на банкта”. Потенциалните инвеститори не знаят дали Eurobank ще следва независим курс или сливането ще продължи, нито какво ще бъде съотношението на акциите в случай, че Националнатабанка на Гърция бе погълнала Eurobank. Банката ще намали капитала си като съкрати общия брой на обикновените акции, предава Нафтемборики. 10 стари обикновени акции ще бъдат преобразувани в една нова консолидирана акция и тя ще има цена 1,54 евро.

Средствата, които Гръцкият фонд за финансова стабилност ще налее в Eurobank достигат малко над 5,8 милиарда евро. За тази сума гръцкият фонд ще получи облигации като финансова гаранция от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), както гласи договорката на страната със страните от Европа и Международния валутен фонд.

Ситуацията при Националната банка на Гърция (NBG) е по-добра и тя няма да попадне под контрола на държавата. Банката има нужда от 9,75 милиарда евро и планира да пусне 1,9 милиарда евро конвертируеми облигации (Cocos). Националната банка на Гърция очаква да събере 12% от нужните й средства за рекапитализация от частни инвеститори и да избегне национализацията.

Минималното участие на частните инвеститори в процеса трябва да достигне 975,6 милиона евро. От банката оценяват, че участието на частните инвеститори може да надмине 1,2 милиарда евро и да засили допълнително капиталовата база на финансовата институция.

Изпълнителният директор на NBG Александрос Турколиас подчерта, че банката ще успее да остане извън държавния контрол благодарение на стотиците хиляди малки и по-големи акционери. “Данните, с които разполагаме ни показват, че целта е изпълнима”, казва Турколиас за запазването на частния контрол върху NBG.

Досега трудната икономическа ситуация е накарала банката да въведе по-леки условия за изплащането на отпуснати кредити на стойност шест милиарда евро. Въпреки това ситуацията не е толкова тежка, като се вземе предвид, че банката е получила 670 милиона евро печалба преди облагане от дъщерната си Finasbank, а съотношението кредити/депозити за последното тримесечие на 2012 е под сто процента. Турколяс отбеляза, че сливането на NBG с Eurobank е щяла да доведе до печалби над четири милиарда евро, но е трябвало да бъде прекъсната, за да може да завърши процеса на рекапитализация на банковия сектор в страната.

Ситуацията при Alpha bank и Пиреос също изглежда спокойна и двете финансови институции обявиха по-рано този месец, че ще успеят да покрият 10-процентовата бариера, за да останат частна собственост. Alpha bank търси най-малко 550 милиона евро от частни инвеститори, но очакванията са, че тя ще може да набере малко повече, което ще й даде възможност да натрупа резерви и да покрие бъдещи рискове. Нуждите на Пиреос са 7,33 милиарда евро и около 750 милиона евро ще дойдат от частни капитали, обещава управлението на банката. Междувременно и Probank обяви повишение на акционерния капитал с 90 милиона евро, като издава 150 милиона нови акции със стойност 0,60 евро.

Категории: ИкономикаКомпании банки криза рекапитализация Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus