Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След държавния дълг се задава и катастрофа в социалното осигуряване

16 Февруари 2010 / 13:02:35  GRReporter
2495 прочитания

„Гърция рискува да осъмне без средства за изплащане на пенсии през 2015 година, ако не действаме незабавно,” заяви министърът на заетостта и социалното осигуряване Андрес Ловердос в интервю пред националната гръцка телевизия. Правителство ще поиска тригодишен преходен период от Европейската комисия за пълното прилагане на реформата в здравната и пенсионно-осигурителната система. Увеличаването на пенсионната възраст от 61 години на 67 години при държавните служители и сливането на четиринайсетте основни държавни пансиони каси в една са само част от промените, които правителството на ПАСОК трябва да въведе в най-кратки срокове. Първият план на министерството е бил за постепенно въвеждане на серия от промени в период от седем години. Той е бил отхвърлен от Европейската комисия, според която преходен период за въвеждане на реформа в здравното и пенсионното осигуряване е невъзможен. Новото предложение на гръцкото управление е до 2013 година да бъде въведено в действие новото законодателство за социалното осигуряване. След приключване на стачката на държавните служители 24 февруари, правителството ще седне на масата за преговори със Съюза на държавните служители. Държавно управление и синдикати трябва да достигнат до консенсус, така че на 28 март правителството да представи крайният вариант на три годишния план пред Европейската комисия.

В същото време вълна от недоволство се издигна сред гръцката общественост. Поредица от стачки ще залее Гърция тази седмица в знак на недоволство от новите икономически рестрикции, които правителството на Георгиос Папандреу е принудено да въведе. От 16 до 18 февруари стачкуват митническите служители, които протестират срещу решението за намаляване на месечното им възнаграждение. Под същия предлог обявиха четири-дневни стачни действия и служителите от Министерството на финансите, които ще се върнат на работните си места чак на 22 февруари. Общата конфедерация на гръцките работници и Съюзът на държавните служители също ще осъществят планираното 24-часово гражданско неподчинение на 24 февруари, в знак на несъгласие с повишаването пенсионната възраст, увеличаването на акцизите върху горивата, замразяването на пенсии и заплати за три година напред.

Категории: ИкономикаПенсионно осигуряванеСтачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus