Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След AppleBee's и TGI Friday's заплашва да се оттегли от Гърция

24 Юли 2011 / 15:07:04  GRReporter
4094 прочитания

Може икономическата криза да е засегнала особено младите, при които процентите безработица непрекъснато се увеличават, и да се е проявила може би най-вече в навика за хранене навън, доста ограничен напоследък, очакваното обаче увеличение на ДДС за всички ресторанти от 13% на 23% през септември представлява сериозна заплаха за бъдещето не само на ресторантите, но и на веригите за хранене, създадени през последните години в Гърция. След решението да затворят заведенията на Applebee’s, с 15-годишно присъствие в Гърция, собственикът на TGI Friday’s в Гърция отправя апел към министерството на финансите да преразгледа решението си за увеличаване на данъка.

«Безпокоя се за работника, който е загубил работата си. Безпокоя се за бизнесмена, който е затворил фирмата си. Тревожа се обаче и за съдбата на моята фирма, на моите работници във Friday’s. Живея в Ню Йорк от 45 години, но никога не съм преставал да обичам Гърция».

Това емоционално послание изпраща в Гърция бизнесменът Панайотис Ксенопулос, който притежава франчайзинга на американската верига TGI Friday’s в Гърция. Както посочва в писмо до вестник „Вима“, заведенията наистина са засегнати от икономическата криза за сега до една допустима степен, но увеличението на ДДС на 23% в ресторантьорството може да има катастрофални последици за оцеляването изобщо на всички ресторанти.

Според Никос Ненгас, генерален директор на веригата в Гърция, TGI Friday’s са засегнати от кризата, но по-малко в сравнение с останалия пазар, където традиционните ресторанти отчитат намаление от около 25%, а заведенията за бързо хранене – 10%.

Оборотът им през 2010 г. възлиза на 20 млн. евро, отбелязвайки намаление от 6% в сравнение с 2009 г., докато през 2011 г. се смята, че ще се намали с 10%.

Резултатите EBITDA са положителни и в 11-те заведения (девет фирмени и две с договор за управление). Персоналът достига 570 души от 550, като не са затворили нито едно заведение – дори отвориха едно миналата година в новия търговски център Athens Metro Mall, в Агиос Димитриос, Атина.

Както обяснява самият той, ако се приложи увеличението на ДДС в ресторантьорството, компанията, както и повечето в бранша, ще отчетат загуби и ще бъде принудена да затвори някои заведения. Отбелязва се, че в Ирландия, която също имаше сериозни икономически проблеми като Гърция, ДДС в областта на хотелиерството и ресторантьорството бе намален през юли от 13,5% на 9% в рамките на конкурентоспособността в областта на туризма.

Историята на TGI Friday’s започва от Алън Стилман, който създава първото заведение TGI Friday’s в Ню Йорк през 1965 г. Както посочва «Newsweek» в статия от 1973 г., «един несемеен нюйоркчанин, който продавал одеколони, Алън Стилман, решил, че най-ефективният начин да срещне човек стюардеса в неговия квартал е да купи една полуразрушена бирария, да я обнови с лампи Тифъни и модерни млади сервитьори и да я нарече като има предвид кариеристите TGIF (Thank God It’s Friday).

Само след седмица полицията се принудила да загради Friday’s, за да може да се справи с огромните тълпи от младежи, които идвали. Стотици други заведения, които имитирали Friday’s бързо отворили врати в множество големи градове и така била създадена цяла верига».

Панайотис Ксенопулос, наблюдавайки отблизо в Америка успеха на TGI Friday’s решава да последва успешния чуждестранен модел и да го приложи в родината си. Напуска на младини градчето Войо, област Козани, за да опита късмета си в Ню Йорк и докато следва, работи в един ресторант, за да издържа семейството си. През 70-те години повечето гърци в Ню Йорк започват като мият чинии или работейки като сервитьори, като постепенно се развиват и стават бизнесмени, както и той самият, като отваря първия си donut shop в Бруклин.

Впоследствие се сдобива и с други заведения за хранене, като се занимава дори и с корабоплаване, все така в Америка. През 1995 г. бизнесменът поема франчайзинга на Friday’s за Гърция и през 1997 г. отваря първото заведение TGI Friday’s в Атина, в Кифися. Днес в страната има 11 заведения от веригата, която е представена в 60 страни и има 900 заведения.

Призив към министъра на финансите Евангелос Венизелос

В писмо до вестник «Вима» Панайотис Ксенопулос, собственик и президент на Friday’s Hellas, излага проблема:

«Живея в Ню Йорк от 45 години, но никога не съм спирал да обичам Гърция. Моята дейност в Ню Йорк е в областта на ресторантьорството и през 1997 г. реших да разширя дейността си и да инвестирам в Гърция, докарвайки в страната известната верига ресторанти Friday’s.

Днес компанията има 9 фирмени заведения и две 2 с management agreement. Дава работа на над 500 души. Икономическата криза засегна сериозно компанията, но днес тя оцеля и се изправи на крака с минимални съкращения на работници. Известно ми е, че в областта на ресторантьорството се шири черния труд, както и неплащането на ДДС. Има обаче и съвестни фирми.

Категории: Applebees TGI Fridays верига ресторанти закриване криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus