Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След 2,5 години на „реформи”, броят на държавните служители остава непроменен

25 Юни 2012 / 12:06:27  GRReporter
3592 прочитания

Четирима министри от последното правителство на Георгиос Папандреу обвиняват от надзорната Тройка за неуспеха на меморандума, който се смята за „извора” на всички злини от голяма част от гърците.

В доклада на постоянното представителство на гръцките кредитори в Атина се посочва, че през последните две години държавният сектор е бил повлечен от „лавина” на предсрочни пенсионирания. За да избегнат намаляването на заплати, надбавки, орязвания на пенсии и еднократната помощ при пенсиониране, хиляди държавни служители предпочели да го направят „навреме”. В същия период обаче са били назначени 70 000 нови служители, т.е. вместо да се намали, броят на държавните служители в Гърция се е увеличил.

Най-осезаем е скокът на назначенията в местната администрация, здравеопазването, полицията и в служби на министерството на културата. Според представителите на Тройката, „докато гласуваха закони за намаляването на броя на държавните служители, те подписваха назначения. Докато гласуваха програмата за новото териториално-административно деление на страната „Каликратис” с цел сливането на общини и спестяването на 1,5 милиарда евро, те назначаваха над 12 000 служители в местната администрация”.

Според доклада през 2010 броят на държавните служители е останал почти непроменен и е възлизал на 692 301 души, въпреки че са се пенсионирали 53 336 служители. Почти всички освободени позиции са били запълнени с нови назначения.

През 2011 пък, след като надзорната Тройка наложи строгото изпълнение на мярката „едно назначение за всеки пет напускания”, общият брой на държавните служители е намалял едва с 24 266 души, въпреки че броят на напусналите, поради пенсиониране е достигнал до 40 025. Управляващите веднага запълнили останалите освободени места.

Най-предизвикателен е случаят с назначенията в местната администрация, които през 2011 са достигнали до 12 000. Съставителите на доклада изразяват учудването си от „ясното увеличение” с 5 на сто в броя на общинските служители. И това след прилагането на програмата „Каликратис”, чрез която трябваше да се спестят 1,5 милиарда евро за три години, като част от парите щяха да се подсигурят от съкращения на заплатите.

Основните забележки в доклада са следните:

- Нарушение на принципа „едно назначение за пет напускания”. Вместо 8 000 назначения, които предвиждаше той за 2011, реалните достигнаха до 16 711.

- Неяснота по отношение на начина, по който се избират кандидатите за назначение.

- „Дупки” в данните за преместването на служители в други служби. Някои от тях са се „изгубили”, поне от погледа на компетентното министерство на административната реформа.

В резултат на тази политика броят на гърците, които получават заплати от държавата, органите за местно самоуправление и службите за сигурност се увеличава, вместо да намалява с всяка изминала година. В момента те продължвата да са над 1 130 000 души.

Показателно е, че броят на пенсионираните държавни служители през месец май тази година е достигнал до 431 000 души. За сравнение през декември 2010 пенсионираните са били 403 033, а през изборите през октомври 2009 – 389 735 души.

Начело на министерствата, в които са станали скандалните назначения са водещи министри на ПАСОК, двама от които предизвикаха бурни дебати в партията с желанието си да участват в новия коалиционен кабинет.

При тези резултати представеният като грандиозен план за реформа на държавния сектор на тогавашния министър Янис Рагусис може да се смята за напълно провален. Също толкова очевидни са и отговорностите за неуспеха в контрола на финансовото състояние на общините.

Вторията голям сектор, в който опитът за ограничение на персонала се провали е здравеопазването. Компетентният министър Андреас Ловердос не само е назначил около 300 души в централата на ведомството, за да запълнидве трети от освободените, поради пенсионирания места, но и одобрил около 6 000 назначения в Националната система за здравеопазване. Става дума за медицински, административен и помощен персонал в болниците, чиито членове достигат до 88 907 души и въпреки това здравните услуги непрекъснато се влошават.

Повишение в броя на назначенията е било отчетено и по време на мандата на Павлос Геруланос в министерството на културат и туризма. Освен приетите бивши служители на железниците, там са били назначени над хиляда нови служители.

В министерството за защита на гражданите бившият министър Михалис Хрисохоидис дори се престарал в покриването на осиротелите след пенсионирането на служителите места, които само през 2010 са достигнали до 2 257. В конкретното ведомство надзорната Тройка дори търси къде точно се намират 500 души, които са били назначени, без да е ясно в коя служба. 

Категории: Политика държавни служители реформи нови назначения надзорна Тройка доклад
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus